- Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στην 54η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου.
Η έκθεση, που θεωρείται η μεγαλύτερη των Βαλκανίων -φιλοξενεί 800 εκθέτες και δέχεται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες- θ' ανοίξει τη Δευτέρα 26 του μήνα και θα παραμείνει ανοιχτή ώς την Κυριακή 1 Νοεμβρίου.
Εμείς πηγαίνουμε με το εθνικό μας περίπτερο, που θα καλύπτει μια έκταση 200 τ.μ. και με δεκατρείς δημιουργούς: τους πεζογράφους Θανάση Βαλτινό, Δημήτρη Νόλλα, Τάκη Θεοδωρόπουλο, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Αλέξη Σταμάτη, Ελένα Χουζούρη, Δημήτρη Μίγγα, Κώστα Ασημακόπουλο, τον πανεπιστημιακό Χρήστο Γιανναρά, τους ποιητές Μαρία Λαϊνά και Νάσο Βαγενά, τους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά Βάσω Ψαράκη και Χαρά Γιαννακοπούλου.
Την οργάνωση και τη διεύθυνση της εκπροσώπησης έχει αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών, τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και την Εταιρεία Συγγραφέων. Το κονδύλι (από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού) ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.
Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στάθηκε στην καλή σχέση που έχει η σερβική πολιτική βιβλίου με τη μετάφραση του ελληνικού βιβλίου. Ανέφερε ότι κατά το διάστημα 2003-2009 κυκλοφόρησαν περισσότεροι από εκατόν πενήντα τίτλοι στη σερβική γλώσσα, χωρίς επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ. Συγκεκριμένα, έχουν μεταφραστεί 50 τίτλοι αρχαιοελληνικής γραμματείας, 2 βυζαντινής, 50 σύγχρονης και 50 με θέμα την Ορθοδοξία.
Οι σχέσεις του ΕΚΕΒΙ με το υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας είναι οι καλύτερες. Πρόσφατα δημιουργήθηκε το σερβικό Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στα πρότυπα του δικού μας, εξ ου και Σέρβοι τεχνογνώστες του βιβλίου θα συναντηθούν με δικά μας στελέχη για να τους μεταφέρουμε τη δική μας εμπειρία. Σε ανταπόδοση ότι η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή έκθεση του Βελιγραδίου, η Σερβία θα είναι τιμώμενη χώρα στη 9η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης το 2012.
Το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ θα εκπροσωπήσει στην έκθεση ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό στην επίσημη τελετή εγκαινίων της ΔΕΒ Βελιγραδίου. Χθες ανέσυρε την παροιμία «"χωρίς μπογιά δεν βάφονται αβγά", για να μην πω τίποτα άλλο». Ηθελε να τονίσει «ότι χωρίς γενναία υποστήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των μεταφράσεων βιβλίων». Ζήτησε έντονα να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα επιδοτήσεων των μεταφράσεων της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, που τα τελευταία χρόνια έχει εντελώς αδρανήσει.
Στο ελληνικό περίπτερο, που θα βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης, θα παρουσιαστεί η σύγχρονη ελληνική βιβλιοπαραγωγή χωρισμένη σε οκτώ θεματικές ενότητες:
α. Αρχαία Ελλάδα. β. Μυθοπλασία: Μυθιστόρημα - Διηγήματα - Αστυνομικό μυθιστόρημα - Θέατρο. γ. Ποίηση. δ. Παιδικό βιβλίο. ε. Θεματικές ενότητες: Λευκώματα - Επιστήμες του ανθρώπου - Ιστορία - Γαστρονομία. στ. Μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία στα σερβικά. ζ. Εκδόσεις εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ξένους - Λεξικά. η. Ορθοδοξία.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και άλλες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού:
* Εκθεση με έργα του σκιτσογράφου Αρκά, που με το ιδιότυπο χιούμορ του έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των Σέρβων. Τα βιβλία του «Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη», «Κακές παρέες», «Ενα ποντίκι στη σούπα μου», «Γιατρέ, έχω ένα βάρος» έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Paradigma το 2004 με μεγάλη επιτυχία.
* Εκθεση με έξι πρωτότυπα έργα των Ελλήνων εικονογράφων, που ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Αντερσεν: Βάσω Ψαράκη, Βασίλης Παπατσαρούχας και Διατσέντα Παρίση.
* Ηχογραφημένες απαγγελίες των βραβευμένων με Νόμπελ Ελλήνων ποιητών Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργου Σεφέρη θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν οι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου στην ενότητα της Ποίησης.
* Προβολές ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο ελληνικό περίπτερο, δημιουργώντας οπτικές γέφυρες ανάμεσα στις λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για τη σειρά «Προορισμοί στην Ελλάδα» του ΕΟΤ και «Ελληνικά μοναστήρια» της Αγιορείτικης Εστίας. *
Wednesday, October 21, 2009
Χωρίς κρατική επιδότηση η λογοτεχνία μας δεν μεταφράζεται
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment