Tuesday, October 20, 2009

Απολογισμός της 61ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Περισσότεροι από 7.000 εκθέτες - ανάμεσά τους και δέκα από την Ελλάδα - συμμετείχαν στη φετινή, 61η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η οποία εκτιμάται πως είναι η μεγαλύτερη ανά τον κόσμο στο είδος της. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle ("DW"), το οποίο επιχειρεί έναν πρώτο απολογισμό για την έκθεση, που έκλεισε χτες τις πύλες της, παρουσιάστηκαν 123.000 νέοι τίτλοι και διαπιστεύτηκαν περισσότεροι από 10.000 δημοσιογράφοι.

Το βραβείο Ειρήνης, των Γερμανών Εκδοτών, που αποτελεί το αποκορύφωμα των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, απονεμήθηκε χτες στο μεγάλο Ευρωπαίο συγγραφέα Κλαούντιο Μάγκρις, ο οποίος ζει στην Τεργέστη. Απονεμήθηκε δε στον Ιταλό συγγραφέα για τη συμβολή του στην κατανόηση των λαών και των διαφορετικών πολιτισμών.

Αιχμές και μελαγχολία

Άλλωστε, όπως ανέφερε στο Laudatio o Καρλ Σλέγκερ, «μέσα από το έργο του ο Μάγκρις προσέδωσε στην Ευρώπη ομορφιά, αλλά και τη δυνατότητα της κατανόησης του άλλου, σε μια εποχή που τα σύνορα μέσα στην Ευρώπη αποκτούν ένα άλλο νόημα και μια άλλη διάσταση».

Στην ομιλία του ο Μάγκρις ήταν αιχμηρός, αλλά και μελαγχολικός: «Ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε, ακόμα κι αν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είχαν την τύχη να μην το πληρώσουν με το αίμα τους. Περίπου 20 εκατομμύρια νεκροί υπήρξαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι παρέμειναν άγνωστοι. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει πόλεμος απλά επειδή δε βλέπουμε στρατιώτες στην περιοχή του Ρήνου ή στο Καρστ, πίσω από την Τεργέστη, που κάποτε ήταν το σύνορο με το σιδηρούν παραπέτασμα και παράλληλα μια πυριτιδαποθήκη».

Ο Μάγκρις έκανε λόγο και για κάποια άλλα σύνορα. Αυτά που υπάρχουν μέσα μας, αυτά που αναπτύχθηκαν, μεγάλωσαν και οχυρωθήκαμε πίσω από αυτά: «Σύνορα, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να δούμε τον άλλο και να αναγνωρίσουμε τη διαφορετικότητά του». Ο Ιταλός συγγραφέας διαπίστωσε με πικρία πως ο παράδεισος επί της Γης χάθηκε.

Ικανοποιημένες όλες οι πλευρές

Σε απολογισμό, όμως, προχώρησε και ο διευθυντής της έκθεσης Γιούργκεν Μπόος, που δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος. Ευχαριστημένος δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας - η οποία ήταν τιμώμενη χώρα - παρά τις αντιπαραθέσεις που προέκυψαν με τους διοργανωτές, εξαιτίας της πρόσκλησης αρχικά Κινέζων αντιφρονούντων. Συμμετείχαν 225 κινεζικοί εκδοτικοί οίκοι, με 150 συγγραφείς και υπογράφτηκαν περίπου 2.000 συμβόλαια για πνευματικά δικαιώματα.

Στην πραγματικότητα η λογοκρισία στην Κίνα δεν έγινε θέμα. Όπως λέει ο ειδικός στην κινεζική λογοτεχνία Τίλμαν Σπένγκλερ: «Είχα την εντύπωση, αρχικά, πως αυτήν την πολιτικοκοινωνική αντιπαράθεση θα την πλήρωνε τελικά η λογοτεχνία. Αλλά ευτυχώς δεν έγινε έτσι. Παρουσιάστηκαν πολλά και αμφιλεγόμενα κινεζικά έργα. Και έτσι γνωρίσαμε καλύτερα την Κίνα κι αυτό είναι πολύ θετικό». Του χρόνου τιμώμενη χώρα στην 62η Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης θα είναι η Αργεντινή.

Έγιναν όμως κι άλλου τύπου και είδους απολογισμοί, καθώς διαπιστώθηκαν και τα εξής: το τυπωμένο βιβλίο αντέχει και ανθίσταται παρά την οικονομική κρίση και παρά την εμφάνιση του ηλεκτρονικού βιβλίου. Το πιο όμορφο βιβλίο ήταν ένα άλμπουμ για τον Γερμανό καλλιτέχνη Γιόζεφ Μπόις και το πιο βαρύ, 32 ολόκληρα κιλά, το λεξικό του Kindler με 18 τόμους.

www.kathimerinin.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: