Friday, October 30, 2009

Νέο ξεκίνημα για τον Τζον Λε Καρέ

  • Επειτα από 38 χρόνια στον Ηodder & Stoughton, ο διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων αποφάσισε, απρόσμενα, να αλλάξει εκδοτικό οίκο


Για τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο πέιπερμπακ του κόσμου, είναι ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων «που γύρισε από το κρύο». Υστερα από 38 χρόνια με τον εκδοτικό οίκο Ηodder & Stoughton, ο Τζον Λε Καρέ πήγε στον Ρenguin, διακόπτοντας μια σχέση που απέφερε στον εκδοτικό οίκο δεκαέξι μυθιστορήματα και στον συγγραφέα μια υπολογίσιμη περιουσία.

Αντανακλώντας τις επινοήσεις του Τζον Λε Καρέ, η κίνησή του υπήρξε απρόσμενη, αινιγματική και μεθοδικά σχεδιασμένη. Ο λογοτεχνικός κόσμος του Λονδίνου θεωρούσε τη σχέση του Λε Καρέ με τον Ηodder & Stoughton μια από τις πιο σταθερές στον χώρο. Ωστόσο ο βρετανός συγγραφέας, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ντέιβιντ Κόρνγουελ, μοιάζει πιο ανήσυχος απ΄ όσο θα συνειδητοποιούσε οποιοσδήποτε- εκτός από τις πιο στενές γνωριμίες του. Πέρυσι διέκοψε με τον επί μακρόν ατζέντη του Μπρους Χάντερ και υπέγραψε με τον Τζόνι Γκέλερ. Κανένας όμως δεν περίμενε νέες αναταράξεις.

Δεν είναι βέβαιον αν αρχιτέκτονας της τελευταίας κίνησης ήταν ο Γκέλερ, ο Ρenguin ή ο Λε Καρέ. Η προκαταβολή για το επόμενο μυθιστόρημα του Λε Καρέ φαίνεται ότι είναι συγκρίσιμη με ό,τι λάμβανε στο παρελθόν, οπότε τα χρήματα δεν μοιάζουν να αποτελούν κίνητρο. Ο Ρόμπερτ Χάρις, ο επίσημος βιογράφος του Λε Καρέ, δήλωσε σχετικά: «Νομίζω ότι έχει ξεπεράσει το ενδιαφέρον για τα χρήματα. Νομίζω ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η φήμη του. O Ρenguin έχει ιστορία. Ο Λε Καρέ βλέπει τον εαυτό του στην ίδια παράδοση με τον Τζόζεφ Κόνραντ και τον Γκράχαμ Γκριν, συγγραφείς που ενδιαφέρονταν για τα μεγάλα θέματα, αλλά που καταπιάνονταν με το να γράφουν συναρπαστικές ιστορίες». Σύμφωνα με το νέο του συμβόλαιο, το επόμενο μυθιστόρημα του Λε Καρέ θα κυκλοφορήσει του χρόνου, σχεδόν 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του, το 1961. Θα ακολουθήσουν επανεκδόσεις κλασικών έργων του συγγραφέα, όπως «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» και «Η ρωσική εστία».
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

No comments: