Ολο το καβαφικό αρχειακό υλικό το διατήρησε και το ταξινόμησε ο ίδιος ο ποιητής και το κληροδότησε το 1933, χρονιά του θανάτου του, στον Αλέκο Σεγκόπουλο (1898 - 1966).
Ο κληρονόμος το διαχειρίστηκε τα πρώτα χρόνια με τη βοήθεια της πρώτης συζύγου του, Ρίκας Αγαλλιανού και στη συνέχεια με τη στήριξη μελετητών με ήσσονα αποτελέσματα.
Το 1963 ο Αλέκος Σεγκόπουλος ανέθεσε στον καθηγητή Γ. Π. Σαββίδη την έκδοση του Αρχείου Καβάφη. Το ίδιο έτος, ο επιμελητής τύπωσε στις εκδόσεις «Ικαρος» των Νίκου Καρύδη, Αλέκου Πατσιφά και Μάριου Πλωρίτη, τα 154 ποιήματα του καβαφικού «Κανόνα» στην προσιτή «λαϊκή» έκδοση.
Το 1969, το Αρχείο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Γ. Π. Σαββίδη, ύστερα από πωλητήριο από τη δεύτερη σύζυγο και κληρονόμο του Αλέκου Σεγκόπουλου, Κυβέλη Τρεχαντζάκη. Σήμερα, το Αρχείο Κ. Π. Καβάφη το διαχειρίζεται ο Μανόλης Σαββίδης, με την επικουρία ομάδας φιλολόγων, που αποτελείται από τους Νταϊάνα Χάας, Ρενάτα Λαβανίνι και Μιχάλη Πιερή.
Την προσωπικότητα του Αλέκου Σεγκόπουλου φωτίζει ο Μανόλης Σαββίδης: «Εκτός από τις δύο ανιψιές του, Χαρίκλεια Αριστείδη Καβάφη και Ελένη-Αγγελική- Λουκία Αλεξάνδρου Καβάφη, ο ποιητής έδειξε αδυναμία προς τον Αλέκο Σεγκόπουλο, γιο της Ελληνίδας ράπτριας Ελένης Σεγκοπούλου, η οποία ήταν στην υπηρεσία της Χαρίκλειας Καβάφη. Η ασυνήθιστη φροντίδα του Καβάφη για τον Σεγκόπουλο (μετέπειτα κληρονόμο του), καθώς και η πανθομολογουμένη ομοιότητά τους, οδήγησαν πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο Σεγκόπουλος ήταν γιος του Καβάφη, ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού (σύμφωνα με την πρώτη σύζυγο του Σεγκόπουλου, Ρίκα) ο Κωνσταντίνος δεν ήταν αποκλειστικά ομοφυλόφιλος. Εξίσου πιθανό είναι το ενδεχόμενο ο Αλέκος να ήταν νόθος γιος ενός αδελφού του Καβάφη, το οποίο θα αιτιολογούσε το γεγονός ότι οι δύο άνδρες δεν μίλησαν ποτέ για την ιδιάζουσα σχέση τους». [Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009]
Thursday, October 15, 2009
Διαδρομή του αρχείου από το 1933 έως σήμερα
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment