Tuesday, May 19, 2009

Θεατρικό αναλόγιο «Γράμματα χωρισμού» στο Underground Εντευκτήριο

  • Την Παρασκευή 22 Μαΐου, ώρα 21.00
  • Σε γράμματα διάσημων χωρισμένων γυναικών στους αγαπημένους τους, που εντυπωσιάζουν με την αυθεντικότητα της αμεσότητάς τους και τη γενναιότητα με την οποία καταγράφουν τα συναισθήματά τους, βασίζεται το θεατρικό αναλόγιο «Γράμματα χωρισμού» που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 22 , στις 9 το βράδυ, στο «Underground Εντευκτήριο», Δεσπεραί 9 (περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως). Οι επιστολές προέρχονται από το ομότιτλο βιβλίο της Έφης Φρυδά (ανθολόγηση επιστολών, εισαγωγή και μετάφραση, εκδόσεις Μελάνι, 2003).
  • Τις επιστολές διαβάζει η ηθοποιός Ευσταθία Τσαπαρέλη. Συμμετέχουν: Αγγελική Αρναούτογλου και Τρυφωνία Αγγελίδου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Καραούλης. Καλλιτεχνική επιμέλεια και συντονισμός: Αναστασία Θεοφανίδου, Νίκος Βουδούρης. Η εκδήλωση οργανώνεται με την υποστήριξη του Α΄Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Ένας από τους λόγους που οι γυναίκες κυρίως επιδόθηκαν στην επιστολογραφία είναι γιατί παλιά αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να εκφραστούν λογοτεχνικά. Πολύ πριν αρχίσουν να γράφουν βιβλία, οι γυναίκες είχαν αρχίσει να εκφράζουν τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τους φόβους τους υπό μορφή επιστολών. Τι απαντάει μια γυναίκα σε εραστή που καταγγέλλει: «Μοιάζεις με σκυλί σε μάντρα γεμάτη άντρες. Τους θέλεις όλους στα πόδια σου!; Η Αναΐς Νιν προτείνει: «Οι άντρες έρχονται σε μένα, Λέινι, για να απελευθερωθούν!»
  • Πώς αντικρούει μια γυναίκα ένα ισοπεδωτικό «Δεν σε θέλω πια!»; Η συγγραφέας Ρ. Γουέστ εισηγείται κάτι εξίσου ισοπεδωτικό: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μη με θες!» Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να χωρίζεις και να αγαπάς ακόμα, οπότε εύχεσαι όπως η Ζέλντα στον Σκοτ Φιτζέραλντ: «Θέλω να είσαι ευτυχισμένος. Αν υπάρχει δικαιοσύνη, θα είσαι ευτυχισμένος».
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

No comments: