Sunday, May 31, 2009

Πέθανε η Ινδή συγγραφέας και ποιήτρια, Καμάλα Ντας

  • Η διάσημη Ινδή ποιήτρια και συγγραφέας, Καμάλα Ντας, η οποία προκάλεσε τόσο με τα γραπτά της όσο και με τον τρόπο που ζούσε , πέθανε σήμερα στην πόλη Πουν σε ηλικία 75 χρόνων, ανακοίνωσε η οικογένεια της.

  • Η Ντας έγραφε τόσο στα Αγγλικά όσο και στη διάλεκτο Μαλαγιαλάμ, τη γλώσσα που μιλούν στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα. Είχε τιμηθεί με πολλά εθνικά και διεθνή λογοτεχνικά βραβεία. Έγραφε με απροκάλυπτο και περιγραφικό τρόπο για τη σεξουαλικότητα και πολλές φορές προκαλούσε τους συντηρητικούς αναγνώστες. Τα γραπτά της τις περισσότερες φορές εστιάζονταν στον έρωτα και στην προδοσία.
  • Η ποιήτρια είχε γεννηθεί από ορθόδοξη ινδουιστική οικογένεια με βασιλικές ρίζες στην Κεράλα και το 1999 απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όταν ασπάσθηκε το Ισλάμ σε ηλικία 65 χρόνων και άλλαξε το όνομα της σε Καμάλα Σουράιγια. Η Ντας είχε αναμιχθεί και με την πολιτική και το 1984 είχε θέσει υποψηφιότητα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές αλλά δεν εξελέγη. Επίσης της άρεσε να ζωγραφίζει και ορισμένα από τα έργα της είχαν πουληθεί σε πολύ υψηλές τιμές.
  • Μεταξύ των βιβλίων της που εκδόθηκαν στα αγγλικά είναι " Το Καλοκαίρι στην Καλκούτα", " Οι Απόγονοι", " Το Παλιό Παιχνιδόσπιστο", " Το Αλφάβητο του Πόθου" και " Η Ιστορία μου" μια αυτοβιογραφία που απετέλεσε και την πρώτη συγγραφική της επιτυχία σε ηλικία 42 χρόνων. Ο κυβερνήτης της Κεράλα χαρακτήρισε το θάνατο της Ντας ως αξεπέραστη απώλεια για την πόλη του αλλά και για όλη τη χώρα.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

No comments: