Monday, May 25, 2009

"Εφυγε" ο κριτικός και ιστορικός της Ελληνικής Λογοτεχνίας Αλέξανδρος Αργυρίου

  • Ιστοριογράφησε τη λογοτεχνία μας
http://www.perizitito.gr/images/A/2408.jpg
  • Πλήρης ημερών, έχοντας ολοκληρώσει το οκτάτομο έργο του «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας και η πρόσληψή της», που αφορά στη λογοτεχνία μας από το 1880 και για εκατό χρόνια, έφυγε (22/5), ο κριτικός και ιστορικός της Ελληνικής Λογοτεχνίας, Αλέξανδρος Αργυρίου. Η κηδεία του γίνεται σήμερα (3μμ) από το Α' Νεκροταφείο.
  • Ο Αλέξανδρος Αργυρίου, κατά κόσμον Αλέξανδρος Κουμπής, γεννήθηκε το 1921 στην Αλεξάνδρεια. Το 1930 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Στην Κατοχή εντάχθηκε στη Σπουδάζουσα της ΕΠΟΝ, στο ΕΜΠ. Ως πολιτικός μηχανικός εργάστηκε κάνοντας μελέτες για το οπλισμένο σκυρόδεμα. Στο χώρο της λογοτεχνικής κριτικής εμφανίστηκε το 1947. Το μελετητικό ενδιαφέρον του στράφηκε πρωτίστως στη σχέση των κρινόμενων και ιστορούμενων λογοτεχνικών έργων με τα εθνικά, κοινωνικά, ιδεολογικοπολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα της εποχής τους.
  • Πολυγραφότατος κριτικός, δοκιμιογράφος, ιστοριογράφος της λογοτεχνίας μας ο Αλέξανδρος Αργυρίου, άφησε πλούσιο, πολύτιμο για τους επόμενους μελετητές συγγραφικό έργο. Μεταξύ των βιβλίων του για σπουδαίους ποιητές μας είναι και το «Διαδοχικές αναγνώσεις Ελλήνων υπερεαλιστών» (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, 1984). Ο Α. Αργυρίου δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1999 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ και το 1998 έλαβε το μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

No comments: