Monday, May 4, 2009

6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 28 έως 31 Μαΐου 2009


  • Η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) - Υπουργείο Πολιτισμού με τη HELEXPO και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο τετραήμερο του Μαΐου (28-31 Μαΐου). Οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί, με μεγάλη ανταπόκριση από τους εκδότες, και με είκοσι μία καινούργιες συμμετοχές εκδοτών. Από το εξωτερικό για πρώτη φορά θα έχουμε την Κίνα και την Ινδία.
Η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού για το βιβλίο
  • Το κοινό όπως κάθε χρόνο θα έχει την δυνατότητα να δει τον πλούτο της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και να παρακολουθήσει συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ομιλίες, σεμινάρια, συναντήσεις με 70 σημαντικούς έλληνες και ξένους συγγραφείς, προβολές ταινιών κ.ά., που κάθε χρόνο δίνουν το χαρακτήρα του μεγαλύτερου ετήσιου ραντεβού με το βιβλίο και προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας.
  • Τα παιδιά θα έχουν τον πανέμορφο παραδοσιακό χώρο τους την «Παιδική Γωνιά» και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλές εκδηλώσεις με τους αγαπημένους τους συγγραφείς και εικονογράφους. Οι λιλιπούτειοι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη συγγραφική τους πένα στο διαγωνισμό «Αν ζούσες σε άλλη εποχή» με έπαθλο βιβλία που προσφέρουν οι εκδότες.
  • Από την πλευρά τους οι έλληνες και ξένοι επαγγελματίες - εκδότες, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες, ατζέντηδες θα έχουν την καλύτερη ευκαιρία για να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για τα πιο επίκαιρα θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΕΒΙ θα διοργανώσει μια συζήτηση με θέμα «Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της Google και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων και Ελλήνων εκδοτών & συγγραφέων»· ένα καυτό θέμα που ανάβει φωτιές στον κόσμο του βιβλίου. Ο εκπρόσωπος του Google Ευρώπης, κ. Santiago de la Mora, θα ενημερώσει τους Έλληνες επαγγελματίες σχετικά με την πρόταση του Google για την ψηφιοποίηση βιβλίων. Θα επακολουθήσει συζήτηση με την Anne Bergman-Tahon, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP), τον Άρη Πετρόπουλο, διευθυντή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και εκπροσώπους συγγραφέων. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Έλλη Φιλιπποπούλου, νομικός σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ.

Η 6η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης τιμά το ιστορικό βιβλίο

  • Την καινοτομία των θεματικών εκθέσεων καθιέρωσε η ΔΕΒΘ από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, κάτι που έλειπε έως τώρα στη χώρα μας, με θέματα όπως «Βιβλία Τέχνης» το 2005, «Κρασί και άλλοι γευστικοί πειρασμοί» το 2006, «Ταξίδι» το 2007, «Πολιτικό βιβλίο» το 2008 και φέτος «Βιβλίο και Ιστορία».
  • Η φετινή θεματική θα περιλαμβάνει έκθεση βιβλίων που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας (11 ενότητες). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα για τους Βαλκανικούς Πολέμους με εικαστικό υλικό από το αρχείο του ΕΛΙΑ αλλά και παλιές εκδόσεις, σπάνια χειρόγραφα κ.ά. από τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη όπως π.χ. ένα χειρόγραφο του Γ. Δροσίνη για τον Βασιλιά Κωνσταντίνο ή η έκδοση «Πολεμικές σελίδες» του Σπύρου Μελά από το 1913.
  • Πνευματικοί φορείς και Ιδρύματα πλαισιώνουν με τη συμμετοχή τους τη θεματική έκθεση, συνεισφέροντας με ξεχωριστό τρόπο στην ολοκληρωμένη παρουσίαση πτυχών της αρχαίας, βυζαντινής, νεότερης και σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας: η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα ιδρύματαΕλευθερίου Βενιζέλου, Γεωργίου Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Σημίτη, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και το εκδοτικό τμήμα του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ».

Η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί φέτος τη Γερμανία ως τιμώμενη χώρα

  • Εντυπωσιακό από άποψη σχεδιασμού και θεματολογίας αναμένεται το περίπτερο της τιμώμενης χώρας Γερμανίας, αφού την οργάνωση και την πρόσκληση εκδοτικών οίκων έχει αναλάβει η Frankfurt Book Fair – η κορυφαία σε παγκόσμια κλίμακα έκθεση βιβλίου. Για την πολιτιστική παρουσία της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης που ανέλαβε την οργάνωση έχει προσκαλέσει δέκα συγγραφείς -μεταφρασμένοι όλοι στα ελληνικά-: Klaus Modick, Hagen Fleischer, Περικλής Μονιούδης, Veit Heinichen, Martin Walser, Ingo Schulze, Daniel Kehlmann, Julia Franck, Sibylle Berg και την βραβευμένη εικονογράφο Antje von Stemm. (Για τον άδικα χαμένο συγγραφέα Hermann Frank Meyer που ήταν προσκεκλημένος στην Έκθεση θα γίνει τιμητική εκδήλωση). Τη σκυτάλη το 2010 παίρνει, όπως έχει ανακοινωθεί, η Κίνα, ενώ για το 2011, η Ιταλία ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του ΕΚΕΒΙ να είναι η τιμώμενη χώρα –μια ευκαιρία να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε τους παλαιόθεν πολιτιστικούς και ειδικά λογοτεχνικούς δεσμούς με τη γείτονα χώρα.

Η 6η ΔΕΒΘ υποδέχεται διευθυντές διεθνών εκθέσεων βιβλίων και τον Πρόεδρό τους Peter Weidhaas

  • Μεγάλη τιμή για την Έκθεση να υποδεχθεί για δεύτερη φορά τον Peter Weidhaas, Πρόεδρο του «Δικτύου των 25 διεθνών εκθέσεων βιβλίου» - στο οποίο εντάσσεται από το 2006 η ΔΕΒΘ - και επί 25 έτη Διευθυντή της Έκθεσης Φραγκφούρτης (1974-1999) που θα έρθει να παρακολουθήσει την εξέλιξη της Έκθεσης και την οποία στηρίζει ένθερμα στο διεθνή χάρτη των εκθέσεων. Η ΔΕΒΘ θα υποδεχθεί επίσης τους Διευθυντές των ΔΕΒ Φραγκφούρτης Juergen Boos, Πεκίνου Zhang Jichen, Νέου Δελχί Nuzhat Hassan, Ρουμανίας Vladimir Epstein, Βαρσοβίας Gregorz Guzowski, και Λειψίας Oliver Zille.

Η 6η ΔΕΒΘ σε «avant premiere» στην Αθήνα

  • Με μια καινοτομία θα «ανοίξει αυλαία» φέτος η ΔΕΒΘ αφού θα κηρύξει την έναρξή της στην Αθήνα στις με την ομιλία του Χάουαρντ Ζιν (Howard Zinn) - (Δευτέρα 25 Μαΐου 19:30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο) με θέμα «Η Δράση των Πολιτών ως προϋπόθεση της Δημοκρατίας». Θα συζητήσουν μαζί του ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου.

  • Την επόμενη μέρα, ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος θα παρουσιάσει στην Πανεπιστημιούπολη τον επιτυχημένο μονόλογο «Ο Μαρξ στο Σόχο» (που παίζεται στην Ελλάδα για τέσσερις συνεχείς χρονιές) προς τιμή του συγγραφέα του που θα παραστεί αυτοπροσώπως. Επιφανής πνευματική προσωπικότητα, ο αμερικανός ιστορικός και πολιτικολόγος Howard Zinn και συγγραφέας 20 έργων, ανάμεσά τους το πολυσυζητημένο δοκίμιο «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» αλλά και το θεατρικό «Ο Μαρξ στο Σόχο», ο Howard Zinn είναι και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Η δεύτερη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΒΘ, το Σάββατο 30 Μαΐου στις 13:00, στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης αφιερωμένης στην Ιστορία.

Περισσότερες πληροφορίες για την 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρείτε στον κόμβο: http://www.thessalonikibookfair.com/

No comments: