Sunday, May 10, 2009

Ημερίδα για τη συμβολή της λογοτεχνίας στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού


  • Η συμβολή της παιδικής λογοτεχνίας στην προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και στην κατάργηση κοινωνικών στερεοτύπων, διερευνάται μέσα από σχετική ημερίδα, που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλόγλειου Ιδρύματος την ερχόμενη Κυριακή.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν συγγραφείς και παιδαγωγοί. Μεταξύ αυτών, η συγγραφέας, Θέτη Χορτιάτη, η οποία θα αναφερθεί στο δικαίωμα του παιδιού στο λεκτικό παιχνίδι. Όπως εξηγεί η κ. Χορτιάτη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, «πρέπει να κάνουμε παιχνίδι το λόγο για να τον φέρουμε ξανά στα χείλη των παιδιών. Με τα τεχνολογικά παιχνίδια που κυκλοφορούν σήμερα τα παιδιά μένουν ακίνητα, βουβά και απενεργοποιημένα».

Η διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Βασιλική Πλιόγκου, θα μιλήσει για το ρόλο της παιδικής λογοτεχνίας στην προσέγγιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Η κ. Πλιόγκου θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στη σπουδαιότητα του ρόλου της παιδείας στη διάπλαση του ανθρώπου σε μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, μέσα από την απόκτηση γνώσεων, αξιών, δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης, αλλά και μέσα από την αισθητική καλλιέργεια, τη συναισθηματική, κοινωνική και ηθική ανάπτυξη. Επίσης, στην εισήγησή της θα υπογραμμίσει τη σημασία της πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης, που θα αξιοποιεί θετικά οτιδήποτε προσλαμβάνεται ως «διαφορετικό».

Η συγγραφέας, Σοφία Μαντουβάλου, θα παρουσιάσει τη σημασία της διαθεματικής προσέγγισης της παιδικής λογοτεχνίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο φόβος για το διαφορετικό. Σύμφωνα με την εισηγήτρια, η λογοτεχνία θα μπορούσε να γίνει σημείο διαπολιτισμικής συνάντησης με το διαφορετικό. «Η λογοτεχνία προσφέρει στα παιδιά την ερμηνεία του κόσμου και τα βοηθάει να πάρουν μορφή οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να αποκτήσουν στάση ζωής», όπως τονίζει.

Η λέκτορας του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σοφία Γαβριηλίδου, θα αναφερθεί στο «διαπολιτισμικό χαρακτήρα της μεταφρασμένης παιδικής λογοτεχνίας».

Τέλος, ο αρχαιολόγος και συγγραφέας, Χρήστος Μπουλώτης, θα υπερασπίσει το δικαίωμα των παιδιών σε ένα είδος λογοτεχνίας, όπου θα διατυπώνεται το «κατηγορώ» των μικρών απέναντι στον κόσμο των μεγάλων και θα μεταφέρεται στους μικρούς αναγνώστες η ελπίδα ότι θα μπορέσουν να αλλάξουν τον κόσμο.

No comments: