Friday, May 29, 2009

Τέλος πορείας για τη "Νέα Πορεία"

  • Έφτασε το τεύχος 626. Ωστόσο μετά τον θάνατο του Τηλέμαχου Αλαβέρα, τον Ιούνιο του 2007, η "Νέα Πορεία", με πενηντατριάχρονη πορεία στα ελληνικά γράμματα, γράφει τους τίτλους του τέλους. Όπως εξηγεί η Ρούλα Αλαβέρα στο προλογικό της σημείωμα, "οι όποιες αναδιπλώσεις για προσαργμογή στις συνθήκες και τις απαιτήσεις δεν ειναι δυνατόν να γίνουν, όταν τα ανθρώπινα επιτεύγματα κάνουν τον κύκλο μαζί μ' αυτούς που τα δημιούργησαν. Με τον Τηλέμαχο, ο οποίος γνώριζε το πού πήγαιναν τα πράγματα, το είχαμε συζητήσει και η επιθυμία του ήταν το περιοδικό να συνεχιστεί, παίρνοντας αναγκαστικά και οπωσδήποτε τη μορφή που η νέα συνθήκη θα απαιτούσε... Η 'Νέα Πορεία' ανήκει στον Τηλέμαχο Αλαβέρα απαρχής μέχρι του τέλους. Με αυτή τη σκέψη παραβιάζω την επιθυμία του".
  • Το τελευταίο αυτό τεύχος είχε ξεκινήσει να φτιάχνεται από τον ίδιο. Εκτός από το σημείωμα της Ρούλας Αλαβέρα, υπάρχει το διήγημα του Τηλέμαχου Αλαβέρα «Μπέκετ εξ αποστάσεως», ποιήματα των Αναστάση Βιστωνίτη, Ιωσήφ Βεντούρα, Νίκου Παρασκευόπουλου, Θεοδόση Μήλιου, Δημήτρη Αλεξίου και Φωτεινής Κονταργύρη, κείμενα των Αλέξη Ζήρα, Αικατερίνης Γεωργουδάκη, Σύλβιας Καλούντα, Π. Θ. Μαυρίδη, Μάκη Τρικούκη, Γκαμπριέλ Ρουά, Π. Σιδηρά - Λύτρα, Grace Ogot, Μ.Γ. Μερακλή, Γιώργου Βέη, Άγι Βοτανιάτη και Χαράλαμπου Μπακιρτζή, καθώς και μεταφράσεις των Φοίβου Πιομπίνου και Αθανάσιου Β. Νταουσάνη.
  • Η "Νέα Πορεία" άρχισε να εκδίδεται τον Μάρτιο του 1955 και ο Τηλέμαχος Αλαβέρας, στον οποίο είχε ανατεθεί η όλη επιμέλεια του περιοδικού την εποχή εκείνη, εκπροσωπούσε τη σύγκλιση ανάμεσα στους παλαιότερους και τους νεότερους, στους νεότροπους, που ήσαν οι λεγόμενοι της σχολής Θεσσαλονίκης, τους παραδοσιακούς, αλλά και τους πολύ νεότερους. Σιγά-σιγά απέβαλε με τρόπο τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, έστω ατμοσφαιρικά, σε παλαιότερες κλίσεις του τότε εκδότη Χρήστου Ντάλια, τις ξεπέρασε γρήγορα και πήρε πλέον τον πανελλήνιο χαρακτήρα της, δημιουργώντας. Για την έκδοση του αποχαιρετιστήριου τεύχους συνέβαλε ο "Ιανός". [Η ΑΥΓΗ: 28/05/2009]

No comments: