Sunday, May 17, 2009

Νέα δικαστική περιπέτεια για τον Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ

  • Αφορμή είναι οι δηλώσεις που έχει κάνει για τη σφαγή των Αρμενίων στην Τουρκία.
  • O Ορχάν Παμούκ, ο Τούρκος συγγραφέας που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, δήλωσε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει νέες αξιώσεις για αποζημιώσεις με αφορμή τις δηλώσεις που έχει κάνει για τη σφαγή των Αρμενίων, παρά την αθώωσή του από το δικαστήριο ενώπιον του οποίου είχε οδηγηθεί για την ίδια υπόθεση.
  • Το τουρκικό Εφετείο αυτή την εβδομάδα ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική απόφαση με την οποία είχαν απορριφθεί οι αξιώσεις για προσωπικές αποζημιώσεις που είχαν εγερθεί σε βάρος του Παμούκ, με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος για να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο Τούρκος συγγραφέας.
  • «Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να δικαστώ πάλι, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο», ανέφερε ο Παμούκ, στη διάρκεια ομιλίας του σε έκθεση βιβλίου στο Τορίνο της Ιταλίας. «Σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζω το μέλλον με αγωνία», πρόσθεσε ο Νομπελίστας συγγραφέας.
  • Οι αξιώσεις για αποζημιώσεις βασίζονται σε συνέντευξη που έδωσε σε ελβετικό περιοδικό το 2005 ο Ορχάν Παμούκ, όπου ανέφερε ότι «30.000 Κούρδοι και ένα εκατομμύριο Αρμένιοι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία».
  • Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ραντικάλ, σε βάρος του συγγραφέα έχουν κινηθεί μία οργάνωση που υποστηρίζει οικογένειες στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί σε μάχες με Κούρδους αυτονομιστές και ένας εθνικιστής δικηγόρος.
  • «Δυστυχώς το δικαστικό σύστημα στη χώρα μου δουλεύει με πολιτικά κριτήρια», δήλωσε ο Ορχάν Παμούκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. «Αυτό δεν είναι καλό, αφού η δικαιοσύνη υποτίθεται ότι είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει δικαιοσύνη, άρα νομίζω ότι είναι καθήκον μου να μιλώ ελεύθερα», πρόσθεσε ο Νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: