* Το άρθρο ανήκει στο φάκελο: "Το Βιβλίο στον ET.K"
- Στην Ελλάδα, αν και είμαστε διαρκώς απασχολημένοι με την Ιστορία και το ένδοξο παρελθόν μας, δεν έχουμε καθόλου καλή σχέση με την οργάνωση της γνώσης μας για αυτά. Αρχεία, τεκμήρια και κάθε είδους σχετικό υλικό είναι κατά κανόνα ελλιπή, διάσπαρτα, ακαταλογογράφητα. Και βεβαίως η πρόσβαση και η αξιοποίησή τους από τους ερευνητές αποδεικνύονται περιπετειώδης υπόθεση. Είναι λοιπόν ευτύχημα που διαθέτουμε πλέον εδώ και λίγο καιρό μια τετράτομη εγκυκλοπαίδεια η οποία θα αποτελεί έργο αναφοράς για τον ελληνικό Τύπο από τις απαρχές του, δηλαδή το 1784, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ελληνική εφημερίδα, μέχρι τη Μεταπολίτευση.
1.600 φωτογραφίες
- Με τη συγκεντρωτική αυτή έκδοση αποκτά κανείς πανοραμική εικόνα της έντυπης δημοσιογραφίας και των πρωταγωνιστών της, για εφημερίδες, περιοδικά, επιθεωρήσεις και δελτία που κυκλοφόρησαν τόσο εντός της επικράτειας όσο και στο εξωτερικό. Επί χρόνια 350 καθηγητές Πανεπιστημίου, ιστορικοί, κοινωνικοί επιστήμονες, μελετητές της τοπικής Ιστορίας και δημοσιογράφοι εργάστηκαν για τη σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας, που περιλαμβάνει και 1.600 φωτογραφίες. Την ευθύνη και το συντονισμό των εργασιών είχε το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, από το οποίο εκδίδεται και διατίθεται.
- Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αποτελείται από εισαγωγικά σημειώματα που συνοψίζουν τις εξελίξεις κατά χρονικά διαστήματα, δίνοντας έμφαση στη συσχέτιση του Τύπου με την κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική ζωή της Ελλάδας, ενώ ένα επιπλέον αφορά τον Τύπο της διασποράς και της μετανάστευσης. Το δεύτερο μέρος και κύριος κορμός του έργου αποτελείται βέβαια από τα λήμματα, 2.300 στο σύνολο, εκ των οποίων τα 700 περίπου παρουσιάζουν πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην παραγωγή εντύπων. Πρόκειται για τους σημαντικότερους εκδότες, δημοσιογράφους και γελοιογράφους, αλλά και για λιγότερο γνωστούς ανθρώπους εντύπων της επαρχίας και του εξωτερικού.
- Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει παραρτήματα, σχετικά με ενώσεις και σωματεία επαγγελματιών του Τύπου που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, του εφημεριδοπώλη κ.λπ. τη νομοθεσία περί Τύπου από την ίδρυση του ελληνικού κράτους? σχολιασμένη γενική βιβλιογραφία φωτογραφικό ένθετο.
- Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού Τύπου 1784-1974. ΕΠΙΜ. ΛΟΥΚΙΑ ΔΡΟΥΛΙΑ, ΓΙΟΥΛΑ ΚΟΥΤΣΟΠΑΝΟΥ. ΤΟΜΟΙ 4. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ 2008. ΣΕΛ. 542 + 688 + 596 + 583, ΤΙΜΗ €160,00
- Του Σωτήρη Βανδώρου, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 10.05.09
No comments:
Post a Comment