Tuesday, May 19, 2009

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο από τη Βιβλιοθήκη Γκόρκι, στην Οδησσό

  • Ένας αιώνας από τη γέννησή του

  • Τριήμερο αφιέρωμα (21-23/5) στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, οργανώνει η επιστημονική Βιβλιοθήκη Γκόρκι στην Οδησσό, σε συνεργασία με το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει 50 εκδόσεις με συλλογές ποιημάτων στη ρωσική, ουκρανική και ελληνική γλώσσα, αφιερώματα από ουκρανικά και ρωσικά περιοδικά, ανθολογίες, στοιχεία εργογραφίας και βιογραφίας, καθώς και φωτογραφικό υλικό, οργανώνεται στο πλαίσιο της 10ης Πανουκρανικής Έκθεσης Βιβλίου με θέμα «Το ουκρανικό βιβλίο στην Οδησσό» που διοργανώνει η βιβλιοθήκη.
  • Ο Γιάννης Ρίτσος (1909-1990), ένας από τους αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής ποίησης, άφησε έργο τεράστιο σε ποσότητα και σημαντικό σε ποιότητα. Πάνω από 100 ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα πεζογραφήματα, τέσσερα θεατρικά, όπως και μελέτες για ομότεχνους συγκροτούν το κύριο σώμα του έργου του. Πολυάριθμες μεταφράσεις (Μαγιακόφσκι, Αραγκόν, Ελιάρ κ.ά.), χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν την εικόνα του δημιουργού.
  • Γνωστός για την πολιτική του στράτευση στον κομμουνισμό είδε μέρος του έργου του να μεταφράζεται στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και να τιμάται με το βραβείο Λένιν ως στρατευμένος ποιητής της κομμουνιστικής αριστεράς. Πιστός στις δύο παράλληλες θητείες του -του πολιτικού αγωνιστή και του ποιητή- ο Ρίτσος δεν έπαψε να θεωρεί τον εαυτό του χριστιανό ορθόδοξο και να λατρεύει ταυτόχρονα τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας και της σύγχρονης Ρωσίας.
  • Αλλά και στο εικαστικό του έργο οι λαογραφικοί, θρησκευτικοί και πολιτισμικοί απόηχοι της Ελλάδας λειτουργούν συσσωρευτικά και συνδυάζουν το αφηρημένο στοιχείο της θρησκευτικής πίστης με τον ορατό και απτό χώρο του ελληνικού τοπίου. ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 19 Μαΐου 2009 [ 13:59 ]

No comments: