Monday, May 25, 2009

Τιμές στον Γιάννη Ρίτσο και στον Νίκο Αντωνάκο

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ: Τίμησε τον αγωνιστή Νίκο Αντωνάκο
  • Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γ. Ρίτσου
Η τιμητική πλακέτα (πάνω). Από την χτεσινή τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο (δεξιά)
Η αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ήταν χτες κατάμεστη, όχι μόνο από τον κόσμο, αλλά κι από τα φορτισμένα από τη συγκίνηση πρόσωπα. Φίλοι του, ομότεχνοί του σκηνοθέτες, νεολαίοι ήρθαν να τιμήσουν το Νίκο Αντωνάκο, το δημιουργό κομμουνιστή, στην εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του το σωματείο του αναγορεύοντας σε μια σεμνή και λιτή τελετή όπως ταίριαζε στο χαρακτήρα του, την κεντρική αίθουσα της ΕΕΣ ως «Αίθουσα Νίκος Αντωνάκος».

Τα αποκαλυπτήρια της καλαίσθητης πλακέτας έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΣ Χάρης Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων «ότι με τη συμβολική αυτή κίνηση μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΕΣ, η Εταιρεία θέλει να χαράξει ανεξίτηλα σε διάφανο φόντο σαν τίτλο σε κινηματογραφική οθόνη το όραμα του Νίκου για ένα καλύτερο αύριο στον ελληνικό κινηματογράφο. Εναν τίτλο που θα θυμίζει στους νεότερους τη στάση στην τέχνη και τη ζωή και σε όλους εμάς που τον ζήσαμε θα απαλύνει τον πόνο της απουσίας του».

Στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης, την ομιλία του Νίκου για τον Γιάννη Ρίτσο με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος, τρία κόκκινα γράμματα», που δεν πρόλαβε ν' αποτελειώσει εκείνο το μοιραίο βράδυ στην ίδια αίθουσα, διάβασε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Ακολούθησε η ανάγνωση ενός κειμένου της συγγραφέα Ιωάννας Καρατζαφέρη από την ηθοποιό Αιμιλία Υψηλάντη με τίτλο «Αυτά που θα έλεγα αν ήμουν εδώ». «Ηθελε να μείνει αμόλυντος. Οχι καθαρός για τον άλλον κόσμο. Αλλά γι' αυτόν τον επίγειο που μέσα του ζούσε και συναναστρεφότανε με τους ανθρώπους (...) για τον Νίκο ο διασκεδαστικός κινηματογράφος ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που εκείνος είχε σαν προορισμό αυτής της τέχνης: την προτιμούσε σαν σκαπτικό εργαλείο που φτάνει ως τα θεμέλια της κοινωνίας (...)» έγραφε μεταξύ άλλων η Ιωάννα Καρατζαφέρη.


Από το ΔΣ της Εταιρείας ανακοινώθηκε ότι θα οργανωθεί ειδικό αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Αντωνάκου που θα περιλαμβάνει και την προβολή της ταινίας του «Δεξιότερα της Δεξιάς» ως φόρο τιμής σε παλιότερες γενιές Ελλήνων κινηματογραφιστών.

Στην συνέχεια, για τον Γιάννη Ρίτσο μίλησαν ο πρόεδρος των σεναριογράφων Στάθης Βαλούκος και ο συγγραφέας Μανώλης Τσακίρης. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας του.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ, ο Στράτος Σαραντίδης, ο Γιάννης Σκαρπερός, εκ μέρους του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ και η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του Κόμματος. [Ριζοσπάστης, 26/5/2009]

No comments: