Wednesday, May 27, 2009

Η Ρουθ Παντέλ παραιτήθηκε από την έδρα της Ποίησης

  • Παραιτήθηκε προχθές το βράδυ η Ρουθ Παντέλ από την έδρα της Ποίησης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έπειτα από συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον της, ότι υπήρξε αναμεμειγμένη σε εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος του Ντέρεκ Γουόλκοτ, βασικού αντιπάλου της στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία της έδρας.
  • Προ ημερών η Παντέλ είχε εκλεγεί η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια Ποίησης, όταν ο Γουόλκοτ απέσυρε την υποψηφιότητά του επειδή ένας φάκελος με πληροφορίες σχετικά με κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που είχαν διατυπωθεί εναντίον του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εστάλη ανωνύμως σε περισσότερους από 200 ακαδημαϊκούς της Οξφόρδης. Ο 78χρονος Γουόλκοτ κατηγόρησε τους επικριτές του για απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα», ενώ οι υποστηρικτές του θεώρησαν ότι αυτή η ύπουλη εκστρατεία οργανώθηκε προκειμένου να χάσει κάθε πιθανότητα εκλογής του στην έδρα της Ποίησης.
  • Αρχικά η Παντέλ αποστασιοποιήθηκε από αυτή την εκστρατεία αμαύρωσης και υποστήριξε ότι «δεν έχει καμία σχέση με δολοπλοκίες». Αργότερα όμως, όπως προέκυψε, είχε επικοινωνήσει με δύο τουλάχιστον δημοσιογράφους για να τους υπενθυμίσει το ζήτημα σεξουαλικής παρενόχλησης γύρω από το όνομα του Γουόλκοτ. Στη συνέχεια, μερίδα των υποστηρικτών της την κάλεσε να παραιτηθεί λέγοντας πως η διαδικασία εκλογής για τη σημαντικότερη θέση ποίησης στη χώρα είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 300 χρόνια που κάποιος παραιτείται από τη θέση αυτή.
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

1 comment:

55fm said...

Το διανοούμενο πρόσωπο της παρακμής...
Πάει με όλα, τελικά...κάτι σαν τη κόκα κόλα!