Wednesday, September 16, 2009

Στον αστερισμό της νέας Brοwn-ομανίας

  • Το νέο βιβλίο του Νταν Μπράουν «Lost Symbol» κυκλοφόρησε μόλις χθες και προκαλεί φαινόμενα υπερβολής

ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ. Εσείς πόσο γρήγορα θα μπορούσατε να διαβάσετε το καινούργιο βιβλίο του Νταν Μπράουν; Δεν μπορεί να μην τον θυμάστε. Είναι ο συγγραφέας του «Κώδικα Ντα Βίντσι» –ανάμεσα σε άλλα–, ο οποίος, μετά τη μεταφορά του βιβλίου στο σινεμά, ό, τι αγγίζει γίνεται χρυσός. Αυτές τις ημέρες, ο Νταν Μπράουν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την προώθηση του «Lost Symbol», του βιβλίου που κυκλοφόρησε μόλις χθες και θεωρείται ήδη μπεστ σέλερ.

Είναι η συνέχεια του «Κώδικα Ντα Βίντσι». Μυθιστόρημα που έχει δημιουργήσει πόλεμο ανάμεσα στους εκδότες, με την τιμή να κυμαίνεται από 18.99 λίρες για παράδειγμα στην Αγγλία για την έκδοση με το σκληρό εξώφυλλο, σε 5 λίρες. Το βιβλίο του 45χρονου Νταν Μπράουν θα βρεθεί στην κορυφή των μπεστ σέλερ και στα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία. Οι υποψήφιοι πελάτες έκαναν ουρές έξω από το βιβλιοπωλείο Waterstone’s στην περιοχή Piccadilly του Λονδίνου ήδη από τις 4 το πρωί για να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν στα χέρια τους τη συνέχεια του Ντα Βίντσι. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχουν πουληθεί 20.000 αντίτυπα μόνο στην Αγγλία ενώ το Amazon. co. uk έχει καταγράψει ήδη τουλάχιστον 35.000 προπαραγγελίες.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» είχε πουλήσει στη Μεγάλη Βρετανία μόνο 5.2 εκατομμύρια αντίτυπα και 80 εκατ. διεθνώς. Στην Ελλάδα; 100.000, ίσως και παραπάνω. Το βιβλίο κατέρριψε κάθε ρεκόρ όπου κι αν εκδόθηκε. Η ιστορία μάλλον τώρα επαναλαμβάνεται...

Ολα μάλιστα έγιναν μέχρι την τελευταία στιγμή με απόλυτη μυστικότητα, για να μη διαρρεύσει τίποτα από την αρχή, τη μέση ή το τέλος του βιβλίου και έχει επίπτωση σε ήρωες, μύθο, φαινόμενο και πωλήσεις. Ακόμη και τα καταστήματα είχαν λάβει σαφείς οδηγίες να μην ανοίξουν τις κούτες με τα βιβλία μέχρι τα μεσάνυχτα τις 15ης Σεπτεμβρίου. Φανταστείτε τους υπαλλήλους. Ακόμη και να μη σε ενδιαφέρει το περιεχόμενο ενός τέτοιου μυθιστορήματος, με τόσο σασπένς σε... τρώνε τα δάχτυλά σου.

Εκείνοι που το διάβασαν μέσα σε μια νύχτα (509 σελίδες κανείς;) βιάστηκαν να γράψουν τις πρώτες εντυπώσεις τους στο Twitter. Στην Αυστραλία, μάλιστα, γίνεται και διαγωνισμός. Οποιος το διαβάσει μέσα σε 2.5 ώρες (!), θα γράψει και την πρώτη κριτική. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Νταν Μπράουν ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας τραγούδια για παιδιά με τίτλους όπως «Χαρούμενα βατράχια» και «Ελέφαντες Σουζούκι»... [Η Καθημερινή, 16/09/2009]

No comments: