Wednesday, September 30, 2009

Ο Καβάφης βρίσκει στέγη στην Αθήνα

  • Το ΥΠΠΟ παραχώρησε κτίριο της Πλάκας για τη δημιουργία μουσείου αφιερωμένου στον μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή



Επάνω, το κτίριο της οδού Πολυγνώτου στην Πλάκα (η τέως κατοικία Κωλέττη), το οποίο θα αποκατασταθεί, έτσι ώστε να στεγάσει το Μουσείο Καβάφη. Επάνω δεξιά, η ταλαιπωρημένη είσοδος του οικήματος, που σήμερα είναι καταφύγιο τοξικομανών. Δεξιά, ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης


Μουσείο αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καβάφη αποκτά η Αθήνα χάρη στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να παραχωρηθεί κτίριο της Πλάκας στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού», το οποίο κατέχει το Αρχείο Καβάφη. Η απόφαση υπογράφηκε χθες από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά και χρειάστηκε να παρακαμφθούν ιδιαίτερες γραφειοκρατικές δυσκολίες ώσπου να τελεσφορήσει η υπόθεση. Το κτίριο είναι η τέως οικία Κωλέττη στην οδό Πολυγνώτου 13, η οποία σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

Η οικονομική υποστήριξη ωστόσο που εξασφαλίστηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έδωσε την ώθηση για την αποκατάστασή της, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως μουσειακός και ερευνητικός χώρος, ανοιχτός σε κοινό και μελετητές.

Και βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς τη σημασία αυτής της απόφασης, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες ποιητές διεθνούς ακτινοβολίας, για τον οποίο όμως η Ελλάδα δεν είχε πράξει τίποτε ως σήμερα.

Χειρόγραφα, φωτογραφίες, βιβλία, έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ποιητή, το πλήρες αρχείο του δηλαδή, θα εκτίθενται ή θα είναι διαθέσιμα για τους ερευνητές στο μουσείο. Σε συνδυασμό με την πλούσια βιβλιοθήκη και το αρχειακό υλικό του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, το ερευνητικό κέντρο του Μουσείου Καβάφη φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα από τα πληρέστερα και αρτιότερα κέντρα μελέτης και προβολής της νέας ελληνικής λογοτεχνίας και πολιτισμού.

Τ ο ακίνητο αποτελείται από ισόγειο, πρώτο όροφο και δώμα, συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 500 τ.μ., ενώ περιλαμβάνει επίσης ένα ισόγειο βοηθητικό κτίσμα. Η αποκατάσταση του κτιρίου είχε ξεκινήσει το 2003, αλλά σταμάτησε το 2004 και δεν συνεχίστηκε λόγω οφειλών του ΥΠΠΟ στον εργολάβο. Ο εργολάβος εν τέλει εξοφλήθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα, αλλά απαιτούνται νέες και περισσότερο εξειδικευμένες εργασίες για την αποκατάστασή του, πόσο μάλλον που σήμερα είναι καταφύγιο τοξικομανών, ενώ υπάρχει και ένας «κάτοικος»!

Σε 1 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της αναπαλαίωσης και της μετατροπής του κτιρίου σε μουσείο, ποσό το οποίο καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Παράλληλα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα προσφέρει τη συντήρηση, τη φύλαξη και τη γραμματειακή υποστήριξη του μουσείου και του πολυδύναμου κέντρου.

Η ανάδειξη του πολύτιμου Αρχείου
Το Αρχείο Καβάφη είναι το σύνολο των χειρογράφων, βιβλίων, εγγράφων, φωτογραφιών και άλλων τεκμηρίων τα οποία είχε διατηρήσει και ταξινομήσει ο ίδιος ο Καβάφης και μετά τον θάνατό του, το 1933, πέρασαν στον κληρονόμο του Αλέκο Σεγκόπουλο. Ο Σεγκόπουλος τα διαχειρίστηκε αρχικά με τη βοήθεια της πρώτης συζύγου του Ρίκας Αγαλλιανού και στη συνέχεια με τη βοήθεια πολλών μελετητών, με άνισα ωστόσο αποτελέσματα. Το 1963 ο ίδιος ο Σεγκόπουλος ανέθεσε τη μελέτη και την έκδοση του Αρχείου Καβάφη στον Γ.Π. Σαββίδη. Το 1969, μετά τον θάνατο του Σεγκόπουλου, η δεύτερη σύζυγός του και κληρονόμος του Κυβέλη Τρεχαντζάκη πούλησε το Αρχείο Καβάφη στον Γ.Π. Σαββίδη, ο οποίος προώθησε αρχικώς την καταλογογράφηση και τη μικροφωτογράφιση του Αρχείου και στη συνέχεια προχώρησε στη σταδιακή έκδοση του υλικού με τη βοήθεια άλλων φιλολόγων. Το 1995, μετά τον θάνατο του Σαββίδη, το Αρχείο Καβάφη περιήλθε στην κυριότητα του Μανόλη Σαββίδη, ο οποίος το ενέταξε στο υλικό του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού (από την ίδρυση αυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας το 1996) και το διαχειρίζεται με τη βοήθεια των φιλολόγων Νταϊάνα Χάας, Ρενάτα Λαβανίνι και Μιχάλη Πιερή. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009]

No comments: