Wednesday, September 16, 2009

Ξεπουλάει ξανά ο «δαιμόνιος» Νταν Μπράουν

  • Το νέο βιβλίο του, «Το χαμένο σύμβολο», κυκλοφορεί από χθες σε όλον τον κόσμο, με τιράζ πάνω από 5 εκατ. αντίτυπα



Τις προθήκες των βιβλιοπωλείων σε κάθε γωνιά του κόσμου (η φωτογραφία από βιβλιοπωλείο του Λονδίνου) έχει καταλάβει το μυθιστόρημα «Το χαμένο σύμβολο». Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγες ημέρες μετά την αναγγελία της έκδοσης του βιβλίου, μόνο η αλυσίδα Αmazon είχε προπωλήσει 70.000 αντίτυπα (ΕΡΑ/ΑΝDΥ RΑΙΝ)

O καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον επιστρέφει, όπως φαίνεται, δριμύτερος. Ο πρωταγωνιστής των μυθιστορημάτων «Κώδικας ντα Βίντσι» και «Αγγελοι και δαίμονες» του Νταν Μπράουν που ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα 70 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, αυτή τη φορά δρα στις ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, όπου εμπλέκεται σε μια απίθανη περιπέτεια με ελευθεροτέκτονες, μυστικά παλαιών πολιτισμών, απαγωγές, συνωμοσίες και γενικά όσα κρατούν τον αναγνώστη σε συνεχή αγωνία για το τι θα συμβεί στην επόμενη σελίδα.

Το πολυαναμενόμενο θρίλερ του Νταν Μπράουν που φέρει τον τίτλο «Τhe Lost Symbol» («Το χαμένο σύμβολο») κυκλοφορεί από χθες σε όλο τον κόσμο (και στη χώρα μας)- και, όπως αναμενόταν, χαλάει κόσμο σε πωλήσεις. Γι΄ αυτό και ο αριθμός των αντιτύπων της πρώτης έκδοσης θεωρείται πρωτοφανής για βιβλίο μυθοπλασίας. Μολονότι δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για πάνω από 5 εκατ. αντίτυπα (χωρίς να υπολογίσουμε τις ηλεκτρονικές του εκδόσεις). Αλλωστε, λίγες ημέρες μετά την αναγγελία της έκδοσης, μόνο η αλυσίδα Αmazon είχε προπωλήσει 70.000 αντίτυπα. Αγνωστος είναι ο αριθμός των αντιτύπων που παρήγγειλαν οι μεγάλες αλυσίδες, όπως οι Βarnes and Νoble στην Αμερική και Whitestones στη Μεγάλη Βρετανία. Προτού ωστόσο διαβαστεί το βιβλίο άρχισαν να τίθενται ορισμένα ερωτήματα που αναφέρονται στις νέες μορφές του μάρκετινγκ που έχουν επιβληθεί στη διεθνή βιβλιαγορά. Πώς λ.χ. είναι δυνατόν βιβλίο του οποίου η λιανική τιμή έχει οριστεί στις 18,99 στερλίνες στην Αγγλία να πωλείται στις αλυσίδες βιβλιοπωλείων προς 9,94; Ακόμη και αν οι αλυσίδες αυτές αγοράζουν από τον εκδότη το βιβλίο με έκπτωση 60%, δύσκολα μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους (διαφήμιση, προβολή κτλ.) όταν το πωλούν στους πελάτες τους με έκπτωση 52%. Η απάντηση ίσως είναι ότι, προσελκύοντας μαζικά το κοινό, θα μπορούν να πουλήσουν ταυτοχρόνως και άλλα βιβλία, από τα οποία θα προκύψει και το κέρδος. Και, φυσικά, είναι ένας τρόπος ώστε οι αλυσίδες να κερδίσουν άλλη μία μάχη με αντίπαλο τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.

Ο συγγραφέας Νταν Μπράουν έχει κάθε λόγο να χαίρεται τα δύο προηγούμενα βιβλία του, έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 70 εκατ. αντίτυπα (ΕΡΑ/CΗRΙSΤΟΡΗΕ ΚΑRΑΒΑ)
Η διαφημιστική εκστρατεία για την προβολή του «Χαμένου συμβόλου» υπήρξε τεράστια. Πριν από την επίσημη ημερομηνία της κυκλοφορίας του, στην ιστοσελίδα του συγγραφέα υπήρχε ηλεκτρονικό ρολόι που μετρούσε αντίστροφα τον χρόνο ως τη 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που οι αναγνώστες θα το έπαιρναν στα χέρια τους για να βρουν ποιον γρίφο θα έλυνε ο καθηγητής Λάνγκτον και ποιο ήταν επιτέλους το μυστηριώδες χαμένο σύμβολο στο οποίο παρέπεμπε ο τίτλος. Γι΄ αυτό και το στοκ που είχαν από ημέρες παραλάβει οι αλυσίδες των βιβλιοπωλείων φυλασσόταν επί 24ώρου βάσεως από ειδικούς φρουρούς ώστε να μη διοχετευτεί έστω και ένα αντίτυπο λαθραία και διαρρεύσει το «μυστικό».

Σαρωτικές πωλήσεις δεκάδων χιλιάδων αντιτύπων έχουν σημειώσει τα βιβλία του Νταν Μπράουν και στη χώρα μας, με πρώτο φυσικά τον «Κώδικα ντα Βίντσι». Το αν η καταβύθιση του συγγραφέα στον κόσμο του ελευθεροτεκτονισμού έχει την ίδια επιτυχία με αυτή των προηγούμενων βιβλίων του, όπου είχε κινηθεί στον περίπλοκο ιστό του Καθολικισμού, μένει φυσικά να αποδειχθεί. Ανεξαρτήτως όμως αυτών, η δράση και εδώ είναι καταιγιστική και το βιβλίο κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Το Βήμα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

No comments: