Thursday, September 10, 2009

Το φεστιβάλ βιβλίου έγινε πράσινο

  • 50.000 ΤΙΤΛΟΙ, 200 ΕΚΔΟΤΕΣ, 172 ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
  • Οχι γιατί μετακόμισε από τη Δ. Αρεοπαγίτου στο Ζάππειο. Αλλά επειδή διάλεξε ως κεντρικό αφιέρωμα το «Για ένα Πράσινο Μέλλον»

Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου αποχαιρετάει τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μετακομίζει στο Ζάππειο.Θα εκτεθούν 50.000 τίτλοι περίπου 200 εκδοτών, σε 172 περίπτερα. Επιλέχτηκε το αφιέρωμα «Για ένα Πράσινο Μέλλον», με αφορμή τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που οργανώνεται στις 7 Δεκεμβρίου, στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Το φεστιβάλ θα αρχίσει να δέχεται τους επισκέπτες του από αύριο, Παρασκευή (6 μ.μ.) ώς τις 27 του μήνα. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα από τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Την οργάνωση έχει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικά δρώμενα και βιβλιοθήκη για παιδιά, λογοτεχνικές βραδιές, οικολογικά ντοκιμαντέρ, ποίηση στους ρυθμούς της τζαζ, διαλέξεις, δρώμενα και έκθεση κόμικς με θέμα τις επιπτώσεις της χημικής μόλυνσης. Αναλυτικά:

* Σημαντικές είναι οι παρουσίες δύο Δανών συγγραφέων, της ποιήτριας Ιρις Γκάρνοβ και του πεζογράφου Πίτερ Φόγκνταλ. Η πρώτη θα παρουσιάσει τη συλλογή «Ποιήματα για τη Γροιλανδία», έναν ύμνο στη φύση τής αρκτικής, που κινδυνεύει από τις κλιματικές αλλαγές. (11/9). Ο δεύτερος, επηρεασμένος από την Κάρεν Μπλίξεν, θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο «Η ουρά τού σκορπιού» (12/9). Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ινστιτούτο Δανίας (Χαιρεφώντος 14α, Πλάκα).

Δύο Δανοί συγγραφείς είναι προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ. Η ποιήτρια Ιρις Γκάρνοβ θα παρουσιάσει τη συλλογή της «Ποιήματα για τη Γροιλανδία»

Δύο Δανοί συγγραφείς είναι προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ. Η ποιήτρια Ιρις Γκάρνοβ θα παρουσιάσει τη συλλογή της «Ποιήματα για τη Γροιλανδία»

* Εκθεση κόμικς με τίτλο «Χημεία & Τέρατα», μία συνεργασία του «9» τής «Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας» με το WWF. Εγκαίνια στις 23 του μήνα (7 μ.μ.). Θα μιλήσουν ο Αχιλλέας Πληθάρας από το WWF, ο υπεύθυνος έκδοσης του «9» Αγγελος Μαστοράκης και ο κομίστας Σπύρος Δερβενιώτης. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Βιτάλης, Λίλα Καλογερή, Πέτρος Ζερβός, Ηλίας Ταμπακέας, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Τάσος Παπαϊωάννου, Θανάσης Πέτρου & Δημήτρης Βανέλλης, Κομ & Φου, Ανδρέας Ζαφειράτος, Γαβριήλ Παγώνης & Σταύρος Ντίλιος, Κων (Χρυσούλης), Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μάρω Καλογερή, Αντώνης Παπαντωνίου, Αργύρης Μαυρέας.

* Οικολογικά φιλμ «Τι θαυμάσιος κόσμος»: συμμετέχουν οι ταινίες «Οι δρόμοι των κοπαδιών» και «Η πολιτεία των πουλιών» του Ηλία Ιωσηφίδη, «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «Δεν είσαι μόνος σου» της Μαρίας Χατζημιχάλη - Παπαλιού.

* Αφιέρωμα στην «Ευλογία της γης» του Κνουτ Χάμσουν (1859 - 1952) με τη συμμετοχή των Αναστάση Βιστωνίτη και Κωνσταντίνου Θεμελή (13).

* Συναυλία με την Αννα Τρεπελή, το ελληνικό συγκρότημα Maraveyas Ilegal και το δανέζικο Grand Avenue (17).

** Λογοτεχνική βραδιά, με απαγγελίες τού Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου σε πολωνική ποίηση των Μίλος, Σιμπόρσκα και Ρουζέβιτς (25).

* Ποιητική βραδιά με τους Γ. Βέη, Κ. Σοφιανό, Γ. Πατίλη, Ηρώ Νικολοπούλου, Θεώνη Κοτίνη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (26).

* Εκδηλώσεις για παιδιά με θέμα το κλίμα και το περιβάλλον, στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ (12-27).

Την αφίσα φιλοτέχνησε ο εικαστικός Αχιλλέας Δρούγκας.

**Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη (6 - 10.30 μ.μ.), Παρασκευή & Σάββατο (6 - 11 μ.μ) και Κυριακή (11 π.μ. - 10. 30 μ.μ.).



No comments: