Tuesday, September 8, 2009

Ο «ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ» Π. ΚΟΕΛΙΟ ΔΩΡΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

«Δεν ξέρω καν πόσα είναι τα κέρδη μου»

Αντί να δέχεται, κάνει δώρα  στους αναγνώστες του ο  συγγραφέας του «Αλχημιστή»  Πάουλο Κοέλιο. Με αφορμή τα  62α γενέθλιά του, τους  προσφέρει δωρεάν μέσω  Διαδικτύου τρία βιβλία του, εκ  των οποίων τα δύο ανέκδοτα

Δεν ξέρει καν πόσο είναι το υπόλοιπο στον τραπεζικό του λογαριασμό ούτε πόσα είναι τα κέρδη του από τα πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων του. Εκείνο που γνωρίζει μετά βεβαιότητος είναι πως έχει πωλήσει 135 εκατ. βιβλία παγκοσμίως και πως τα χρήματα που έχει κερδίσει μέχρι τώρα αρκούν για να περάσει ζωή χαρισάμενη- όχι μόνο στην παρούσα ζωή, αλλά και στις επόμενες πέντε. Δεν είχε λόγο, λοιπόν, ο Πάουλο Κοέλιο να τσιγκουνευτεί. Γι΄ αυτό και αποφάσισε, με αφορμή τα 62α γενέθλιά του, να κάνει ένα δώρο στους αναγνώστες του. Και για την ακρίβεια τρία δώρα: δύο ανέκδοτα μυθιστορήματα και μία συλλογή κειμένων του μέσω Διαδικτύου δωρεάν. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι αναγνώστες είναι να διαθέσουν πέντε λεπτά για να τα κατεβάσουν στον υπολογιστή τους, χωρίς να δώσουν ούτε ένα σεντ του ευρώ και βεβαίως χωρίς καμία ενοχή. Και, όπως διευκρινίζει επιπλέον στην ιστοσελίδα του ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ, δεν σκοπεύει να πωλήσει τα δικαιώματα σε εκδοτικούς οίκους για τα δύο επόμενα χρόνια.

Οι φανατικοί φίλοι του συγγραφέα του «Αλχημιστή» μπορεί να μη βρουν χάρτινο αντίγραφο του μυθιστορήματος «Ιl Cammino dell΄arco», αλλά θα το βρουν ήδη μεταφρασμένο σε πέντε γλώσσες αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου. Πρόκειται για μια μεταφορά του αγώνα που δίνουμε όλοι καθημερινά για να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και για το κουράγιο που απαιτούν οι επιλογές που έχουν ρίσκο.

Μόνο δύο κλικ του ποντικιού κοστίζει η ανάγνωση του δεύτερου πονήματός του, που κυκλοφορεί στα αγγλικά και τα πορτογαλικά, «Storie per padri, figli e nipoti». Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, πρόκειται για παραμύθια τα οποία έχουν να κάνουν με διαφορετικές γενεές, που αναφέρονται σε παραδόσεις που υπάρχουν παγκοσμίως και αρχίζουν με τη φράση «Μια φορά κι έναν καιρό». Η αφήγηση ολοκληρώνεται με πιο προσωπικές ιστορίες, που αποτυπώνουν την προσωπική εμπειρία του Κοέλιο ή άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων. Το τρίτο έργο του συγγραφέα που διατίθεται δωρεάν είναι μια συλλογή κειμένων υπό τον τίτλο «Guerriero della luce» και καταλαμβάνουν τρεις εικονικούς τόμους, ο καθένας από τους οποίους μιλάει για την έρευνα που κάνει ο «Πολεμιστής του Φωτός»- που, σύμφωνα με τον συγγραφέα, μπορεί να είναι ο καθένας που ερευνά τον εσωτερικό του κόσμο.

Και ενώ το δώρο του Βραζιλιάνου συγγραφέα φτάνει στους εξοικειωμένους με την τεχνολογία αναγνώστες δωρεάν, τα «παραδοσιακά» χάρτινα βιβλία του εξακολουθούν να πωλούνται κατά χιλιάδες παγκοσμίως και να μεταφράζονται σε όλο και περισσότερες γλώσσες, κρατώντας σταθερά τον Πάουλο Κοέλιο στη λίστα με τους δέκα συγγραφείς που έχουν πωλήσει τα περισσότερα βιβλία παγκοσμίως.
  • Επιμέλεια: Μαίρη Αδαμοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

No comments: