Tuesday, September 29, 2009

Νέος διευθυντής της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια

Ο Απόστολος Τριφύλλης ανέλαβε σήμερα μετά από μία σεμνή τελετή τα καθήκοντά του στην ιστορική βιβλιοθήκη.

Νέο διευθυντή απέκτησε από σήμερα η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Πρόκειται για τον Απόστολο Τριφύλλη, ο οποίος είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου των Πανεπιστημίων Λυών της Γαλλίας και Βελιγραδίου.

Κατά τη σεμνή τελετή, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής συνεχάρη το νέο διευθυντή επί τη αναλήψει των καθηκόντων του και του ευχήθηκε να συνεχίσει επάξια το έργο των προκατόχων του, που πάλαιψαν να διατηρήσουν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Η ιστορία της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας ξεκινά από το 642. Η πρώτη όμως μεγάλη φροντίδα στον χώρο δόθηκε στα τέλη του 10ου αιώνα από τον πατριάρχη Ευτύχιο.

Το 1252, η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Κάιρο, στη συνοικία Χάρετ Ελ Ρουμ.

Το 1796, έγινε ο πρώτος επίσημος κατάλογος των βιβλίων, κωδίκων και χειρογράφων της, τον οποίο επιμελήθηκε ο πατριάρχης Παρθένιος Β΄ο Πάτμιος.

Περί τα 1830, η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Χαμζάουι. Ενώ, έναν αιώνα μετά, το 1928, ο πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης τη μετέφερε στην Αλεξάνδρεια.

Το 1947 η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε και πάλι στην Ιμπραημία και τελικά το 1971 τοποθετήθηκε στο χώρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας όπου βρήκε τη μόνιμη στέγη της και ανακαινίστηκε με τη γενναία χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά τον περασμένο αιώνα, πολλές ήταν οι υπηρεσίες που προσέφερε ο βιβλιοφύλαξ Ν. Φιριππίδης και αργότερα ο Θ. Μοσχονάς, το έργο του οποίου συνέχισε ο γιος του Δημήτρης Μοσχονάς μέχρι το 1998.

Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη σήμερα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου και του πρώτου ορόφου του κτιρίου του Πατριαρχείου στην πρώην Τοσιτσαία Σχολή. Περιλαμβάνει 40.000 και πλέον τόμους βιβλίων, 3.000 αρχέτυπα από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: