Sunday, September 13, 2009

Παράδειγμα ήθους και συνέπειας

Η Αυγή Κασιγόνη - Νικοπούλου, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 25-8-1923, έφυγε από κοντά μας την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου. Μεγάλωσε σ' ένα περιβάλλον διανοουμένων και γαλουχήθηκε με τις προοδευτικές ιδέες του πατέρα της Άγγελου Κασιγόνη, νομικού, ποιητή και δημοσιογράφου που είχε ιδρύσει στην Αλεξάνδρεια το 1924 τον εκδοτικό οίκο Α. Κασιγόνη, το περιοδικό «Έρευνα» κ.ά. και φυλακίστηκε για τις πολιτικές του δραστηριότητες.

Η Αυγή συνέχισε στον ίδιο δρόμο και με τις δικές της επιλογές, το ήθος της σφυρηλατήθηκε στους τόπους εξορίας (Τρίκερι και Χίο, όπου γνώρισε και τον πρώτο της άντρα, τον ζωγράφο Μάνθο Κέτση), γι' αυτό υπήρξε άνθρωπος των πράξεων, δραστήρια κι εργατική. Από το 1960 κι έπειτα, ο δεύτερος επί μια σαρανταπενταετία άντρας της ήταν ο Παναγιώτης Νικόπουλος, με τον οποίο μοιραζόταν κοινές πολιτικές αγωνίες, απόψεις και δραστηριότητες.

Δούλεψε στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τα τελευταία χρόνια έκανε επιμέλεια και διορθώσεις για τα Ελληνικά Γράμματα και μέχρι τέλους ανιδιοτελώς για το λογοτεχνικό περιοδικό «Δέκατα». Ήταν άνθρωπος της προσφοράς και φρόντιζε πάντα για τους γύρω της συγγενείς και φίλους.

Η κοφτή φωνή, οι στακάτες εκφράσεις, η διαυγής σκέψη και η ειλικρίνεια της διατύπωσης έκρυβαν πολύ προσεκτικά έναν άνθρωπο ιδιαίτερα ευαίσθητο και τρυφερό. Δεν σε χάιδευε ποτέ με τα λόγια, σε στήριζε με τις πράξεις και συνήθως αθόρυβα, χωρίς πολλές ανακοινώσεις. Με μια χειρονομία που συνόψιζε ολόκληρη ζωή διέθεσε τη σορό της στην επιστήμη.

Η πιο έντονη και χαρακτηριστική ανάμνηση που έχω από την Αυγή είναι όταν τα Χριστούγεννα του 1969 πλούτισε το παιδικό μου δωμάτιο και φώτισε τον νου μου δωρίζοντάς μου μια μικρή αραπίνα. Κρατώ ακόμα τρυφερά την έκπληξη του ιδιαίτερου δώρου, το δίδαγμα και την κούκλα.

Η ηθική και συνεπής στάση της ήταν και είναι παράδειγμα στους άνυδρους καιρούς μας.

  • Ηρώ Νικοπούλου, Η Αυγή: 12/09/2009

No comments: