Thursday, November 5, 2009

Εκδηλώσεις - αφιερώματα στον Γιάννη Ρίτσο



Με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο ξεκινά το χειμερινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου . Το τριήμερο 6, 7,8/11 θα παρουσιαστεί «Η σονάτα του σεληνόφωτος». Το αφιέρωμα συνεχίζεται στις 14/11 με συναυλία του Μανώλη Μητσιά και την Εύα Κοταμανίδου να απαγγέλλει ποιήματα του Ρίτσου. Την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σκηνοθέτησε η χορογράφος Εφη Καρακώστα, της οποίας οι χορογραφίες χαρακτηρίζονται από έντονη θεατρικότητα. Η ίδια μελέτησε το συγκεκριμένο ποίημα αλλά και γενικά στο έργο του Ρίτσου. Τη Γυναίκα με τα μαύρα ερμηνεύει η λυρική τραγουδίστρια η Τζένη Δριβάλα που έχει σπουδάσει και στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι έχει πρωταγωνιστήσει ήδη σε παραστάσεις του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Μαζί της, ο ηθοποιός - χορευτής Δημήτρης Μόσχος. Στην παράσταση με έντονη κινησιολογική δράση, ερμηνεύει κι ένα απόσπασμα από την όπερα «Φιντέλιο» του Μπετόβεν. Σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, φωτισμοί Σπύρου Μερεγκλίτση - Δημήτρη Παπαδάκη.
  • Τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» παρουσιάζει, επίσης, (6,7,8/11) και η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης. Ο σπαρακτικός μονόλογος - αφοπλιστική εξομολόγηση για τη μοναξιά, την αναζήτηση του άλλου, τη φθίνουσα ύπαρξη παρουσιάζεται σε σκηνοθετική επιμέλεια Νικηφόρου Παπανδρέου, σκηνογραφική επιμέλεια Ιωάννας Μανωλεδάκη, βίντεο Γιάννη Πειραλή. Τη Γυναίκα υποδύεται η Εφη Σταμούλη. Στο ρόλο του Νέου ο Νέλσων Λούκας. Στον Αφηγητή ακούγεται η φωνή του Δημήτρη Ναζίρη. Επίσης, ακούγονται αποσπάσματα από τη «Σονάτα» του Μπετόβεν, που ηχογράφησε, ειδικά για την παράσταση, ο Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης.
  • Μουσική εκδήλωση, με τίτλο «άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης» οργανώνει η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου στις 21/11 8.30 μ.μ., στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου. Συμμετέχουν οι χορωδίες των σχολείων 3ο ΓΕΛ και 4ο Γυμνάσιο Χίου, Μουσικό Γυμνάσιο και Γυμνάσιο - ΛΤ Οινουσών.
  • Στο «Παλάτι Καλών Τεχνών» στις Βρυξέλλες ο «Ελληνικός Κύκλος Σύγχρονων Μελετών», το Ελληνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Βρυξελλών και το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου οργανώνουν εκδήλωση προς τιμή του Γιάννη Ρίτσου. Θα απαγγελθούν ποιήματα, και χορωδιακή ερμηνεία των μελοποιημένων από τον Μίκη Θεοδωράκη έργων «Επιτάφιος» και «Ρωμιοσύνη».

No comments: