Saturday, November 7, 2009

Βραδιά για την ποιήτρια Βικτωρία Θεοδώρου

"Οι πληγές δεν έσβησαν το χαμόγελό της κι η πίκρα δεν της στέρησε τη διαύγεια του νου", γράφει ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Βιλέν προλογίζοντας τη γαλλική έκδοση των ποιημάτων της Βικτωρίας Θεοδώρου, που συγκαταλέγεται και εκείνη στην περίφημη μεταπολεμική "γενιά της ήττας". Μια βραδιά αφιερωμένη στην ίδια και την ποίησή της διοργανώνεται την Κυριακή [08/11] στις 7 μ.μ. στο "Σπίτι της Μεσοποταμίας", της πολύ δραστήριας κίνησης πολιτών Μοσχάτου και γύρω περιοχών (Πλάτωνος 13, Μοσχάτο / παράλληλος της παραλιακής). Θα προβληθεί η ταινία του Κώστα Νταντινάκη "Τα κύματα με δίδαξαν το ανυπότακτο", για τη ζωή και το έργο της Βικτωρίας Θεοδώρου, και θα υπάρξει απαγγελία ποιημάτων και συζήτηση. Η ίδια η 83χρονη ποιήτρια θα είναι παρούσα στην εκδήλωση. Πιθανώς ζωντανή μουσική και σίγουρα καλό κρασί και σπιτικοί μεζέδες. Η είσοδος είναι, όπως πάντα, ελεύθερη.

Η Βικτωρία Θεοδώρου γεννήθηκε στα Χανιά το 1926 από μητέρα Kρητικιά και πατέρα αγιογράφο από τη Γιουγκοσλαβία. Από το 1942 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, με αποτέλεσμα να εξοριστεί το 1948 και για πέντε χρόνια, διαδοχικά στη Χίο, το Τρίκερι και την Μακρόνησο. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1957 με ποιήματά της που δημοσιεύτηκαν στην "Επιθεώρηση Τέχνης".

Έκτοτε δημοσίευσε 12 ποιητικές συλλογές και 4 πεζά. Έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, ενώ στην πολύτομη "Ανθολογία του Αίμου", που κυκλοφόρησε από τους "Φίλους του περιοδικού Αντί", η Βικτωρία Θεοδώρου έχει μεταφράσει τους σημαντικότερους ποιητές της ΠΓΔ της Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων, τον μάρτυρα της Αντίστασης Κόστα Ράτσιν (για την κίνηση πολιτών της "Μεσοποταμίας" μπείτε στο www.mesopotamia.gr και για το έργο της Βικτωρίας Θεοδώρου: στο www.victoriatheodorou.blogspot.com). [Η ΑΥΓΗ: 07/11/2009]

No comments: