Wednesday, November 11, 2009

Τι θα απογίνουν τα βιβλία;

  • Σήμερα η ημερίδα για το μέλλον των βιβλιοθηκών στο Μέγαρο Μουσικής

Γιατί να χτίζουμε βιβλιοθήκες ενώ μπορούμε πλέον να βρούμε τα πάντα μέσω Διαδικτύου; Πώς μπορεί να διατηρηθεί η ιερή γαλήνη της βιβλιοθήκης μέσα στη φασαρία της υπερπληροφόρησης; Στρέφοντας την προσοχή του στον θεσμό της βιβλιοθήκης και στον ρόλο που παίζει στις ημέρες μας, το πρόγραμμα Μegaron Ρlus καλεί σήμερα στις 19.00 το κοινό του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια ημερίδα επικεντρωμένη στο μέλλον των «ναών της (ανα)γνώσης» στον 21ο αιώνα. Υπό τον τίτλο «Οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: Καινοτομία- Δημιουργικότητα και Κοινωνικά Δίκτυα», η ημερίδα θα φιλοξενήσει έλληνες και ξένους επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους. Η παρουσίαση και η διάχυση βέλτιστων πρακτικών, νέων υπηρεσιών και μεθόδων στρατηγικής ανάπτυξης από τον χώρο των βιβλιοθηκών σε διεθνές επίπεδο είναι τα θέματα που θα συζητηθούν.

Η πρώτη ομιλήτρια είναι η Ελεν Μπλάουερς, διευθύντρια Ψηφιακής Στρατηγικής στη Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη Κολόμπους στο Οχάιο. «Καθώς οι βιβλιοθήκες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν να εξελίσσονται, η ανησυχία για το μέλλον της εκτύπωσης και του βιβλίου παραμένει. Το βέβαιο είναι ότι ένας καινούργιος κόσμος αναδύεται» τονίζει η κυρία Μπλάουερς. Ο Ρολφ Χάπελ, διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινού και Βιβλιοθηκών της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Υπηρεσιών για τον Πολίτη (Δήμος Ααρχους, Δανία), θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η δημόσια βιβλιοθήκη και ο ρόλος της σε μια κοινωνία βασισμένη στη γνώση»: «Οι δημόσιες βιβλιοθήκες αποτελούν χρήσιμο “επιχειρηματικό μοντέλο” διανομής της γνώσης με τυπωμένα βιβλία. Ωστόσοτο μοντέλο αυτό αρχίζει να βιώνει δραματικές αλλαγές» σημειώνει ο ίδιος.

Τις δύο ομιλίες θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα με τους προαναφερθέντες προσκεκλημένους και έλληνες επαγγελματίες του χώρου. Εκεί θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα συνεργασίας ιδρυμάτων σε τοπικό επίπεδο αλλά και ο ρόλος των βιβλιοθηκών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Συμμετέχουν επίσης ο Εμμανουήλ Γαρουφάλλου, ΡhD, καθηγητής εφαρμογών του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η Στεφανία Μεράκου , διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», η Αλεξάνδρα Παπάζογλου , διευθύντρια των Βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών- Κολλέγιο Ψυχικού) και ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ΡhD, διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συντονίζει ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
  • Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.000. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη.

No comments: