Tuesday, November 24, 2009

Συμπόσιο για τον Καβάφη

  • «H επίδραση του Καβάφη στις ευρωπαϊκές και μεσογειακές λογοτεχνίες», είναι το θέμα του 11ου Διεθνούς Συμποσίου Καβάφη 2009 που θα γίνει στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια (9 και 10/12, αντίστοιχα). Το συμπόσιο οργανώνουν το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξάνδρειας, η ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, οι ελληνικές κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας και οι Αχμαντ Ετμάν (καθηγητής του Πανεπιστημίου Καΐρου, ελληνιστής), Ιμπραχίμ ελ Μοάλεμ (διευθυντής Εθνικού Κέντρου Μετάφρασης), Μοχάματ Σαλμάουι (πρόεδρος της Ενωσης Αιγύπτιων Συγγραφέων), Σάλαχ Φαντλ (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Καΐρου).
  • Στα πλαίσια του συμποσίου θα βραβευθούν οι ποιητές Μιχάλης Γκανάς και Φουάντ Ταμάν, οι πεζογράφοι Δημήτρης Δημητριάδης και Γκαμάλ ελ Γκιτάνι και ο μεταφραστής Σαμουήλ Μπισάρα. Η συμφωνική ορχήστρα της Οπερας του Καΐρου, με μαέστρο τον Νάγιερ Νάγκι και σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο, θα ερμηνεύσει έργα Ρ. Σούμαν και Β. Α. Μότσαρτ.
  • Εισηγητές είναι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές: Σόνια Ιλίνσκαγια, Ελενα Λαζάρ, Στράβκα Μιχαΐλοβα, Σαμουήλ Μπισάρα, Χάμντι Ιμπραχίμ, Μαρία Πάολα Μινούτσι, Μάρθα Βασιλειάδη, Βικέντιος Γκονζάλεθ Φερνάντεζ, οι οποίοι θα διαβάσουν ποιήματα του Καβάφη στις μητρικές τους γλώσσες, ενώ στα ελληνικά η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη.

No comments: