Saturday, November 21, 2009

Αγαπημένα «κλασικά», θαυμαστά ανανεωμένα από τον οίκο Penguin

Είναι από τις περιπτώσεις που θέλεις να τα αποκτήσεις όλα. Είσαι, δεν είσαι βιβλιοφάγος, θέλεις, δεν θέλεις να συλλέγεις εκδόσεις με ή χωρίς παρελθόν. Ο εκδοτικός οίκος Penguin δημιουργεί, για μια ακόμη φορά, μια νέα τάση πίσω από τη βιτρίνα. Μια σειρά «νέων», αθάνατων και αγαπημένων βιβλίων που μας συγκινούν τόσο για το περιεχόμενό τους, όσο και για το περιτύλιγμα, κυρίως όμως για το τελευταίο.

Σε συνεργασία με την Κόραλι Μπίκφορντ-Σμιθ, τη σχεδιάστρια των εξωφύλλων, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια συλλογή με τα κλασικά της Penguin, βιβλία ντυμένα με ύφασμα, τόσο όμορφα που δυσκολεύεσαι ακόμη και να μπεις στον πειρασμό να τα ανοίξεις για να τα διαβάσεις. Θέλεις μόνο να τα δεις το ένα δίπλα στο άλλο για να ομορφύνουν τη βιβλιοθήκη σου. Και ύστερα από λίγο καιρό μπορεί να τα διαβάσεις κιόλας. Με γάντια.

Κίτρινο με παγόνια ή ασπρόμαυρο με φτερά; Σκουρόχρωμο με αποτυπώματα φύλλων ή γεωμετρικό με μοτίβα δανεικά από τη δεκαετία του ’60; Ανεμοδαρμένα ύψη ή Περηφάνια και Προκατάληψη; Φλομπέρ, Ντίκενς, Ντοστογιέφσκι... Η σχεδιάστρια παραδέχεται την εμμονή της ήδη από τα παιδικά της χρόνια με τα τυπωμένα εφήμερα, «όλα από γραμματόσημα και βιβλία μέχρι γραμματοσειρές Letraset».

Η διαδικασία δεν ήταν τόσο απλή. Η σχεδιάστρια των βιβλίων λέει ότι πήγε ένα ταξίδι στην Ευρώπη με τον «εξερευνητή» πατέρα της, ξεκίνησε να ξαναδιαβάζει την Τζέιν Εϊρ στο Παρίσι και την ολοκλήρωσε στη Βενετία. Αναζήτησε την ατμόσφαιρα που ήθελε να πετύχει κάθε συγγραφέας. Σχεδίασε mood boards με οπτικές ιδέες.

Η δεύτερη εμμονή της είναι αυτή με τη λεπτομέρεια, και αυτό είναι κάτι που φαίνεται στο περιτύλιγμα. Κάθε (σκληρό) εξώφυλλο έχει σχέση με το θέμα του βιβλίου. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να βρούμε καλύτερη αφορμή για να τα ξαναδιαβάσουμε στα αγγλικά... Κι ας κοστίζει 20 δολάρια το ένα. Στο μπλογκ του εκδοτικού οίκου, διαβάζουμε και μια συνέντευξη της Kόραλι Μπίκφορντ-Σμιθ, καθώς απαντά με εικόνες και σύντομες φράσεις. Ποιο είναι το αγαπημένο της από όλα όσα σχεδίασε; «Το “Eγκλημα και Τιμωρία”. Ολα τα βιβλία σε αυτή τη σειρά βασίζονται σε μοτίβα που υπακούουν σε αυστηρή δομή. Στο συγκεκριμένο προτίμησα την αποδόμηση».

  • Της Σαντυς Τσαντακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/11/2009

No comments: