Thursday, November 12, 2009

Μ. Μπενάκη, διαδρομή μέσα από βιβλία

  • Εκθεση στο κτίριο της οδού Κουμπάρη με την εκδοτική παραγωγή του, από το 1935 μέχρι το 2009

ΕΚΘΕΣΗ. Μ’ έναν ιδιαίτερο, ελκυστικό και εντυπωσιακό τρόπο το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει από σήμερα, στο κτίριο της οδού Κουμπάρη, την εκδοτική παραγωγή του, από το 1935 μέχρι το 2009.

Ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Ζάννος έστησε στον εκθεσιακό χώρο απλά γραφεία με χαμηλές λάμπες από πάνω, και μαζί με τον υπεύθυνο εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη Δημήτρη Αρβανιτάκη και τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο που είχαν την επιμέλεια της έκθεσης, άπλωσαν σε κάθε γραφείο τις εκδόσεις ανά ενότητα. Τους οδηγούς του Μουσείου, τους καταλόγους των εκθέσεων και των συλλογών, τα λευκώματα, τις μονογραφίες, τα πρακτικά συνεδρίων. Στον κεντρικό διάδρομο που δημιουργείται, ανάμεσα στις δύο σειρές γραφείων, στήθηκαν στοίβες βιβλίων, πάνω σε παλέτες, δηλώνοντας και τη διαδικασία της τυποτεχνικής παραγωγής.

Το 1935 η πρώτη έκδοση

Στο φουαγιέ της αίθουσας όπου παρουσιάζονται οι εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη, σε μια βιτρίνα έχουν στηθεί οι εξαντλημένες εκδόσεις, εκείνες που βρίσκονται πλέον μόνο σε βιβλιοθήκες ιδιωτών και φορέων. Ανάμεσά τους και η πρώτη έκδοση, ένας οδηγός του Μουσείου, που κυκλοφόρησε το 1935. «Το Μουσείον Μπενάκη, κείμενον επί της γωνίας της Λεωφόρου Κηφισίας και της οδού Κουμπάρη, είναι η πατρική οικία της οικογένειας Μπενάκη... Το Μουσείον Μπενάκη απαρτίζεται εκ των ατομικών συλλογών του Αντωνίου Μπενάκη και της ειδικώς διά το Μουσείον υπ’ αυτού καταρτισθείσης Βιβλιοθήκης...».

Στα χρόνια που πέρασαν το Μουσείο φιλοξένησε εκθέσεις, στέγασε συλλογές και αρχεία, διοργάνωσε συνέδρια, ασχολήθηκε με προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής. Οι τίτλοι των εκδόσεων που παρουσιάζονται από σήμερα στο κοινό είναι μια βεντάλια τόσο της εικαστικής δραστηριότητας του Μουσείου Μπενάκη όσο και των πνευματικών ενδιαφερόντων του. Ξεφυλλίζοντάς τες ο επισκέπτης, έχει μπροστά του, σε τυπωμένες σελίδες, αντικείμενα από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, τη νεοελληνική και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη, τους ανατολικούς πολιτισμούς, την τέχνη της φωτογραφίας, της αρχιτεκτονικής και όψεις της νεοελληνικής ιστορίας και φιλολογίας. Μια έκθεση που παρουσιάζει βιβλία, δεν θα μπορούσε να μην έχει τον δικό της κατάλογο, το δικό της βιβλίο. Ο ιστορικός κατάλογος των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη (επιμ. Δημήτρης Αρβανιτάκης) είναι ένα ξεφύλλισμα απόψεων, προσώπων, ιδεών, εικαστικών γεγονότων, σημαντικών αρχείων, καταγραφής ιστορικών στιγμών.

Βλέποντας τους ανοικτούς τόμους αλλά και τα εξώφυλλα που περιβάλλουν γύρω γύρω τον εκθεσιακό χώρο, ο επισκέπτης είναι σαν να επισκέπτεται την ίδια στιγμή πολλές εκθέσεις μαζί. Ανασύρει όσες είδε, λυπάται για όσες δεν πρόλαβε να επισκεφτεί, μετράει πόσες από τις εκδόσεις έχει κρατήσει στη βιβλιοθήκη του. Ενας συνοπτικός περίπατος σε μια μεγάλη διαδρομή, εκδοτική και πνευματική.

-Η έκθεση «Μουσείο Μπενάκη - Οι εκδόσεις (1935-2009)» θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου στο κεντρικό κτίριο της οδού Κουμπάρη 1. Ωρες λειτουργίας Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 9-5 μ.μ., Πέμπτη, 9-24.00, Κυριακή 9-3 μ.μ. Τρίτη κλειστά.

  • Της Ολγας Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/11/2009

No comments: