Saturday, November 21, 2009

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

  • «Η λογοτεχνία έχει αρχίσει και πάλι να ενοχλεί»

Ο συγγραφέας Βασίλης Γκουρογιάννης ανάμεσα σε υποστηρικτές του μυθιστορήματός του  και εισβολείς, που εν τέλει ματαίωσαν τη βιβλιοπαρουσίαση στη Στοά του Βιβλίου

  • Ματαιώθηκε, έπειτα από επεισοδιακή εισβολή ομάδας βετεράνων ΕΛΔΥΚ, Κυπρίων και ακροδεξιών νεαρών, η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» του Βασίλη Γκουρογιάννη

«Κάτω τα χέρια απ΄ την ΕΛΔΥΚ» «και Ελλάς - Κύπρος- Ένωσις» ήταν μερικά μόνο απ΄ τα συνθήματα που φώναζε μια ετερόκλητη ομάδα εξαγριωμένων ανθρώπων (βετεράνοι ΕΛΔΥΚ, συγγενείς πολεμιστών Κύπρου, Κύπριοι φοιτητές και νεαροί ακροδεξιάς απόχρωσης)

η οποία λίγο μετά τις 8 εισέβαλε στην κατάμεστη αίθουσα της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου και Σταδίου) και μοιράζοντας προκηρύξεις- με την υπογραφή «Έλληνες Πατριώτες» - ακύρωσε στην πράξη την παρουσίαση του τελευταίου μυθιστορήματος «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» του Βασίλη Γκουρογιάννη.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος αφορά σε μια ομάδα βετεράνων του πολέμου στην Κύπρο το 1974 κατά την εισβολή του Αττίλα, οι οποίοι επιστρέφουν στα πεδία των μαχών τρεις δεκαετίες αργότερα. Μεγάλο μέρος του βιβλίου βασίζεται σε μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων βετεράνων που πήραν μέρος στον πόλεμο.

Με συνθήματα κατά του «προδότη» και «πράκτορα των Τούρκων» συγγραφέα, η ομάδα που υπέγραφε τα φυλλάδιά της ως «Έλληνες Πατριώτες» δεν επέτρεψε- με έντονο τρόπο- να αρχίσει η παρουσίαση του βιβλίου, θεωρώντας πως ο συγγραφέας «δεν μπορεί να φτύνει στη μνήμη των ηρώων του πολέμου», αποκαλώντας τον «Νενέκο». Στα φυλλάδια σημείωναν ότι ο συγγραφέας παρουσιάζει τους Έλληνες πολεμιστές ως «πρεζάκηδες και εγκληματίες ίδιους με τους Τούρκους».

Λίγο μετά την πρώτη εισβολή, ακολούθησε και δεύτερη από ομάδα περίπου 15 νεαρών με κράνη και μαντίλια στα πρόσωπα, που άπλωσαν ένα πανό με τη λέξη «Αυτόνομοι», ενώ εν χορώ έβριζαν τον συγγραφέα. Στην παρουσίαση παρευρίσκονταν, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Μαρωνίτης, Μάνος Ελευθερίου, Σωτήρης Δημητρίου, Νίκος Κουνενής, Γιάννης Τζαννετάκος, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Μιχάλης Πιερής. «Σήμερα αποδείχθηκε πως η δημοκρατία μας δεν έχει και πολύ βαθιές ρίζες και τα ψυχοπαίδια του Ιωαννίδη και του Παπαδόπουλου είναι εδώ, είναι σε θέση να ματαιώνουν πνευματικές εκδηλώσεις. Τέτοια πράγματα δεν γίνονται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Ο κόσμος είδε, ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο συγγραφέας του επίμαχου βιβλίου Βασίλης Γκουρογιάννης. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σπανογιάννης, ένας εκ των ομιλητών της ματαιωθείσας εκδήλωσης και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ΄74, σημείωσε πως «δεν χαρακτηρίζει αυτή η ενέργεια μιας μειοψηφίας το σύνολο των βετεράνων της ΕΛΔΥΚ». «Εγώ το βλέπω από τη θετική πλευρά», λέει στα «ΝΕΑ» ο Δημοσθένης Κούρτοβικ. «Και το λέω αυτό γιατί η λογοτεχνία έχει αρχίσει πάλι να ενοχλεί. Δεν είναι τυχαίο πως έχουμε πολλά κρούσματα τον τελευταίο χρόνο με επιθέσεις σε εκδηλώσεις βιβλίων αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις. Είτε από αναρχικούς, είτε από ακροδεξιούς. Η λογοτεχνία και η τέχνη εν γένει έχει αρχίσει να γίνεται και πάλι σημαντική».

ΙΝFΟ
Βασίλης Γκουρογιάννης, «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή», Εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 417, τιμή: 18 ευρώ.

«Χωρίς να έχουν διαβάσει το βιβλίο»

Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, που ήταν επίσης ένας εκ των ομιλητών μιλώντας στα «ΝΕΑ» χαρακτήρισε «θλιβερό γεγονός και τραυματική εμπειρία όλα όσα συνέβησαν στη Στοά του Βιβλίου. Το φαινόμενο των εισβολών σε παρουσιάσεις βιβλίων δεν είναι μόνο προσβλητικό για τα ελληνικά γράμματα αλλά και για τη δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που δεν έχουν καν διαβάσει το βιβλίο να εισβάλουν στην αίθουσα, να προπηλακίζουν τον συγγραφέα, να μην αφήνουν τόσο κόσμο να παρακολουθήσει μια εκδήλωση. Η δημοκρατία μας, που υποτίθεται πως είναι εδραιωμένη, ας αποφασίσει με ποιον είναι».
  • Του Δημήτρη Ν. Μανιάτη, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

No comments: