Tuesday, November 3, 2009

Το «Γκονκούρ» σε Γαλλίδα με καταγωγή από τη Σενεγάλη

Marie Ndiaye le 2 novembre 2009.

AFP/MARTIN BUREAU
Marie Ndiaye le 2 novembre 2009.

Είναι η εποχή της Γαλλίας, τώρα, να απονείμει τα δικά της λογοτεχνικά βραβεία, παραδοσιακά με τα βρετανικά Booker και το Νομπέλ της Σουηδικής Ακαδημίας.

Χθες, ανακοινώθηκε το πιο διάσημο από τα γαλλικά βραβεία, το Γκονκούρ, έπαθλο υψηλού κύρους αν και συνοδεύεται από χρηματική αμοιβή 10 μόλις ευρώ. Νικήτρια είναι φέτος μια γυναίκα, για πρώτη φορά από το 1998 και μάλιστα μια μαύρη γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία των 106 ετών του βραβείου Γκονκούρ. Είναι η, γνωστή στους λογοτεχνικούς κύκλους της Γαλλίας, Marie NDiaye που κέρδισε την κριτική επιτροπή με το μυθιστόρημά της «Τρεις ισχυρές γυναίκες» (Trois femmes puissantes).

H Μarie NDiaye είναι κατά το ένα ήμισυ Γαλλίδα και κατά το άλλο ήμισυ Σενεγαλέζα (από τον πατέρα της). Η ίδια (γεννημένη στη Γαλλία) αντιδρά στις δημοσιογραφικές επισημάνσεις για το χρώμα και την καταγωγή της. «Μου είναι αδύνατον να δω τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο», λέει. «Δεν εκπροσωπώ τίποτε και κανέναν. Εχω γνωρίσει πολλούς Γάλλους που μεγάλωσαν στην Αφρική και οι οποίοι είναι περισσότερο Αφρικανοί από εμένα».

Στο βιβλίο της, αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών. Η Νόρα, φθάνει στο σπίτι τού πατέρα της στην Αφρική. Η Φάντα, διδάσκει γαλλικά στο Ντακάρ αλλά αναγκάζεται να ακολουθήσει τον σύντροφό της στη Γαλλία. Η Καντί Ντεμπά, είναι μια νεαρή απένταρη Αφρικανή χήρα, η οποία προσπαθεί να πάει στη Γαλλία, ακολουθώντας τη μακρινή της ξαδέλφη, Φάντα. Οπως δήλωσε η Marie NDiaye στην εφημερίδα Le Monde, έγραψε τις «Τρεις ισχυρές γυναίκες» έχοντας στο νου «ένα μουσικό σύνολο, στο οποίο τα τρία μέρη συνδέονται από το ίδιο μοτίβο. Κοινός άξονας είναι η εσωτερική δύναμη που επιδεικνύουν και οι τρεις γυναίκες - ηρωίδες, που ενώνονται από την ικανότητά τους για επιβίωση».

Η Marie NDiaye εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα σε ηλικία 18 ετών. Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο Femina για το βιβλίο της «Rosie Carpe». «Μεγάλωσα σε έναν κόσμο που ήταν 100% γαλλικός. Οι αφρικανικές μου ρίζες δεν έχουν σημασία για μένα, εκτός από το γεγονός ότι ο κόσμος τις αναγνωρίζει στο δέρμα και στο όνομά μου».

Βραβείο Renaudot

O συγγραφέας Frédéric Beigbeder τιμήθηκε με το βραβείο Renaudot 2009 για το μυθιστόρημά του Un roman français . Στην κατηγορία δοκιμίου, το αντίστοιχο βραβείο πήρε ο Daniel Cordier για το «Alias Caracalla».

No comments: