Thursday, November 12, 2009

Αποκατάσταση της οικίας του Μενέλαου Λουντέμη

  • Δηλώσεις της υφ.Εσωτερικών Θ.Τζάκρη για την αποκατάσταση της οικίας του Μενέλαου Λουντέμη, στον Εξαπλάτανο Πέλλας.

http://www.sansimera.gr/galleries/photos/archive/lountemis_menelaos_1.jpg

Χρέος τιμής απέναντι στο Μενέλαο Λουντέμη, χαρακτηρίζει η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, την αποκατάσταση του σπιτιού, στον Εξαπλάτανο Πέλλας, όπου ο συγγραφέας πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Το σπίτι έχει χαρακτηριστεί -με προεδρικό διάταγμα του 1985- διατηρητέο, όμως, 24 χρόνια μετά, παραμένει εγκαταλειμμένο και ετοιμόρροπο, εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και των πολλών συναρμοδιοτήτων φορέων και υπουργείων πάνω στο θέμα.

Σε δηλώσεις της, η υφυπουργός τονίζει ότι «η αποκατάσταση του σπιτιού όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος μας συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης είναι μια διαρκής μάχη με το χρόνο, που έχει φθείρει αρκετά ένα σημαντικό μνημείο του ελληνικού πολιτισμού».

Επισημαίνει δε ότι η ίδια, τόσο με την ιδιότητα της πρώην αντινομάρχη, όσο και με αυτήν της βουλευτού και σήμερα της υφυπουργού Εσωτερικών, στηρίζει, μαζί με όλους τους φορείς της Πέλλας, «το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για να περιέλθει το οίκημα στην κυριότητα του δήμου Εξαπλατάνου».

Η αποκατάσταση του οικήματος και στη συνέχεια η απόδοσή του στο σύνολο της κοινωνίας, «είναι ένα χρέος τιμής για όλους μας απέναντι στο συγγραφέα που τίμησε τα ελληνικά γράμματα και έκανε γνωστή την περιοχή μας στην οικούμενη, αλλά και γιατί με ανάλογες πράξεις πρέπει να δείχνουμε ότι ο πολιτισμός είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μας», επισημαίνει η υφυπουργός.

Η κα Τζάκρη γνωστοποιεί την πρόθεσή της, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του νομού, να προωθήσει το θέμα στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι, «θα το αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και θα δώσει με τη σειρά του την πρέπουσα λύση».

Στα φετινά «Λουντέμεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις, που η ΤΕΔΚ Πέλλας και ο Δήμος Εξαπλατάνου διοργανώνουν κάθε Αύγουστο, για να τιμήσουν το έργο και τη συνεισφορά του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα στην περιοχή, ο δήμαρχος Εξαπλατάνου, Σταύρος Τουφεγγόπουλος, είχε ανακοινώσει, ότι σύντομα το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα ξεκαθάριζε και η οικία θα περιερχόταν στη δικαιοδοσία του Δήμου, καθώς και ότι ο Δήμος «με τις έτοιμες μελέτες του θα προχωρήσει στην αναστύλωση και στην ανάδειξή της με χρηματοδότηση της Πολιτείας, όπως έχει εξαγγείλει πρόσφατα ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς».

Ο δήμος επικαιροποίησε πρόσφατα τη μελέτη για την αποκατάσταση του σπιτιού, σύμφωνα με την οποία ο προϋπολογισμός της δαπάνης για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης ανέρχεται στα 325.000 ευρώ.

Ερωτήσεις για το θέμα έχουν καταθέσει στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετική συζήτηση έχει γίνει στο φόρουμ διαδικτυακού διαλόγου του ΠΑΣΟΚ.

Η ομάδα με θέμα «Σώστε το σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη», που δημιουργήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, στον κοινωνικό ιστοχώρο δικτύωσης Facebook, μετά τη συνέντευξη της κόρης του Μενέλαου Λουντέμη, Μυρτώς, μετρά σήμερα 1.155 υποστηρικτές, από ευαισθητοποιημένους πολίτες, μέχρι βουλευτές, δημοσιογράφους, και προσωπικότητες από τους χώρους του θεάματος και της επιστήμης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: