Wednesday, November 11, 2009

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει έκθεση για τις εκδόσεις του

Σε μια έκθεση σπάνιας καλαισθησίας και πρωτοτυπίας, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τις εκδόσεις του από το 1935 έως το 2009. Για τις ανάγκες της έκθεσης, ο τελευταίος όροφος της οδού Κουμπάρη έχει μετατραπεί σε αναγνωστήριο, με 400 βιβλία από την πλούσια παραγωγή του.

Χωρίς προθήκες, λοιπόν, τα βιβλία περιμένουν τον επισκέπτη-αναγνώστη να τα ξεφυλλίσει και να πάρει μια ιδέα από τους οδηγούς του Μουσείου. Πρόκειται για καταλόγους εκθέσεων, λευκώματα, μονογραφίες, πρακτικά συνεδρίων και πολλούς ακόμα τίτλους που συνδέονται τόσο με τις συλλογές του μουσείου όσο και με τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα.

Ο επιμελητής της έκθεσης και ιστορικός, Δημήτρης Αρβανιτάκης, τονίζει το σταθερό ενδιαφέρον του Μουσείου Μπενάκη, με επικεφαλής τον διευθυντή του, Αγγελο Δεληβοριά, για μια σοβαρή εκδοτική παρουσία κυρίως από το 2000, χρονιά επαναλειτουργίας του μουσείου μετά τις εργασίες συντήρησής του.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία τμήματος εκδόσεων, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της εκδοτικής δραστηριότητας, τη δημιουργία ειδικής σειράς μελετών με τίτλο «Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη», όπου στεγάζονται μελέτες σχετικές με τις πτυχές των ενδιαφερόντων του, την έκδοση του ετήσιου περιοδικού «Μουσείο Μπενάκη» και τη συνεργασία με τις εκδόσεις «Μέλισσα» για την συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού «Τα Ιστορικά».

Τέλος, περιλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό των ηλεκτρονικών εκδόσεων και εκείνων που απευθύνονται στις νεότερες γενιές, με αιχμή τις εκδόσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τις 29 Νοεμβρίου.

No comments: