Monday, November 30, 2009

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Διδώς Σωτηρίου

  • Η Άλκη Ζέη θυμάται άγνωστες πτυχές της Διδώς Σωτηρίου. Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μικρασιάτισσας συγγραφέα οργανώνεται σήμερα.

«Την πρώτη ημέρα την κοίταξα με μισό μάτι. Τη δεύτερη με κατέκτησε» .Αυτές ήταν οι πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισε η συγγραφέας, Άλκη Ζέη, σε ηλικία οκτώ ετών, όταν πρωτογνώρισε τη Διδώ Σωτηρίου ως σύζυγο του θείου της. Από τότε ακολούθησαν πολλές στιγμές στην 70χρονη γνωριμία των δύο «μεγάλων κυριών» της λογοτεχνίας.

Στιγμές από τη συμπόρευσή τους στη Λογοτεχνία, την Αντίσταση και την καθημερινότητα θυμάται η Άλκη Ζέη. Στιγμιότυπα θα θυμηθεί και απόψε, στις 8 μ.μ., στην εκδήλωση που θα διοργανωθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου.

«Θυμάμαι τη Διδώ Σωτηρίου να γράφει διαρκώς. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές της έγραφε», λέει η Άλκη Ζέη.

Η Διδώ Σωτηρίου, ως δημοσιογράφος τότε, αποτέλεσε την έμπνευση της νεαρής Άλκης Ζέη. «Αυτό που μου δίδαξε ήταν ότι, τις σκέψεις σου μπορείς να τις καταγράψεις. Εγώ, ως σιωπηλό παιδί που ήμουν, το βρήκα ενδιαφέρον», εξηγεί.

Έμπνευση άντλησε από τη Διδώ Σωτηρίου και στην αγωνιστική της δράση. «Η Διδώ Σωτηρίου μύησε εμένα, τη μητέρα μου και την αδερφή μου στην Εθνική Αντίσταση. Περάσαμε μαζί της όλα τα στάδια της Ιστορίας της Ελλάδας, από το 1944 και μετά», λέει.

Μάλιστα, τη χαρακτηρίζει ως «γυναίκα ανεξάρτητη, με πολύ ελεύθερες ιδέες και οξύ πολιτικό πνεύμα» και διηγείται χαρακτηριστικά το ακόλουθο περιστατικό: «Δύο καλοκαίρια πριν από τη Δικτατορία, είχαμε πάει μαζί στον Πόρο και είχαμε νοικιάσει ένα σπίτι, παραδίπλα από τη Ζωρζ Σαρρή και τα παιδιά της. Η Διδώ Σωτηρίου προέβλεπε τότε ότι θα έρθει η Δικτατορία. Και εμείς νευριάζαμε, γιατί μας χαλούσε το ωραίο κλίμα των ημερών» .

Μπορεί η αγάπη της Διδώς Σωτηρίου στη συγγραφή, η πολιτική της οξυδέρκεια και η αγωνιστικότητά της να ήταν γνωστά και εμφανή στο ευρύ κοινό, ωστόσο η Άλκη Ζέη αποκαλύπτει και μερικές από τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς της: το μαγειρικό της ταλέντο και τη μητρική στοργή με την οποία περιέβαλε το παιδί της αδερφής της, Έλλης Παππά, την εποχή που εκείνη βρισκόταν σε φυλακές και εξορίες.

«Η Διδώ μαγείρευε εκπληκτικά σουτζουκάκια και μπακλαβά. Επίσης, ήταν αφοσιωμένη στην οικογένειά της. Αν και δεν ήθελε να κάνει παιδιά, γιατί ήξερε ότι εξαιτίας της αντιστασιακής της δράσης, κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να συλληφθεί, ωστόσο όταν χρειάστηκε, έγινε στοργική και υπερπροστατευτική μάνα» .

Στη σημερινή εκδήλωση για τη Διδώ Σωτηρίου στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης θα μιλήσουν, εκτός από την Άλκη Ζέη, οι φιλόλογοι, Φιλοθέη Κολίτση και Αλεξάνδρα Μάλαμα, και ο συγγραφέας, Θωμάς Κοροβίνης. Θα παρουσιαστούν, επίσης, οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Διδώς Σωτηρίου, που φυλάσσεται στο Ε.Λ.Ι.Α.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: