Saturday, November 21, 2009

Σε πρωτο πλανο...

http://assets.in.gr/AssetService/Data/D1999/D1230/1kn14a.jpg

Μανόλης Τριανταφυλλίδης

Τα γενέθλια ενός ιδρύματος μπορεί να είναι απλώς μια επετειακή διαδικασία. Οχι όμως τα 50ά γενέθλια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) που σήμερα διοργανώνει μια ημερίδα μνήμης και Ιστορίας, στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Θα είναι όλοι εκεί. Οι Εμμ. Κριαράς, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Π. Μουλλάς, Κ. Τσαντσάνογλου, Α. Δημαράς, Χρ. Τσολάκης, Ι. Καζάζης, Γ. Κεχαγιόγλου, Θ. Σ. Παυλίδου, Χρ. Τζιτζιλής. Μια επέτειος που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο ενός σημαντικού επιστήμονα, νεοελληνιστή και δημοτικιστή: του Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Πενήντα χρόνια αταλάντευτης πορείας και ουσιαστικής πνευματικής παραγωγής.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKMv88EPJAYBBRQRhj-thJTfocYsr7Y1is3CRFYBNBX-Ir3_TRf7TxZ38SzPvllsxQ16I1i8wYxPgv8puKfcCZW2rtj8FK3Mxt0JUPEQMupY-cC9c7GSQYcFHSuJOz7mZRPM09iChpss8/s400/Arveler.jpg

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

...Το Βυζάντιο πουλάει. Ιδιαίτερα όταν τα κείμενα υπογράφει η γνωστή βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Ετσι το βιβλίο της «Γιατί το Βυζάντιο» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), σε λιγότερο από έναν μήνα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τα 8.000 χιλ. αντίτυπα. Ηδη, οι εκδόσεις τυπώνουν την 5η και την 6η έκδοση του βιβλίου. «Ηθελα να βάλω, κατά το δυνατόν, έστω εκ του πλαγίου και λάθρα σχεδόν, το Βυζάντιο στη θέση που τα επιτεύγματά του μας υπαγορεύουν», λέει η συγγραφέας. Οταν το θέμα είναι ενδιαφέρον και η υπογραφή έγκυρη το βιβλίο... τσουλάει από μόνο του.

Ο Αντόνιο Ταμπούκι, συχνός επισκέπτης της Ελλάδας και λάτρης της Κρήτης, λέει για το ελληνικό νησί: «Εκεί ξαναβρίσκεις τις ρίζες και ορισμένες αξίες του μεσογειακού πολιτισμού, την πίστη, την περηφάνια, την εμπιστοσύνη σε μια αβέβαιη εποχή»

Αντόνιο Ταμπούκι

...Προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης από όλο τον κόσμο υπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχεται στην Ιταλία ο συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι. Ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, Ρενάτο Σκιφάνι, έχει καταθέσει εναντίον του αγωγή, απαιτώντας αποζημίωση 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, γιατί σε άρθρο του στην εφημερίδα L’ Unita, ο Ταμπούκι έθεσε ερωτήματα που αφορούν το παρελθόν και τις ύποπτες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιταλού πολιτικού. Ανάμεσα στους υπογράφοντες τη δήλωση συμπαράστασης στον Ταμπούκι και υποστήριξης στην ελευθερία της έκφρασης, περιλαμβάνονται ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Γαβράς, ο Κλάουντιο Μαγκρίς, ο Ορχάν Παμούκ, ο Φίλιπ Ροθ, ο Φερνάντο Σαβατέρ και ο Χόρχε Σεμπρούν.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoL7bKe4xj0WfMLqQMG7kLqd-THhhAQaRbLF_t5w3yBaAGrNKBSheEirlMaAcOuCwRJSVeZ3Y2go4IYHBBzAekiE-9H3kcQi9iwdhDlwXDd6RXkMa0Mjxb0xN23vXwPEzLo7HKNtRP9bA/s400/%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%A3%CE%9F%CE%A3+%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7.jpg

Γιάννης Ρίτσος

...Είναι σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο και μόλις κυκλοφόρησε από το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ετος Ρίτσου 2009. Μια κασετίνα πολυτελείας με απαγγελίες του Γιάννη Ρίτσου. Το σπάνιο της υπόθεσης είναι ότι ο ποιητής της Ρωμιοσύνης απαγγέλλει 31 ποιήματα από τη συλλογή «Διάδρομος και σκάλα» που έγραψε όταν ήταν κατ’ οίκον περιορισμό στη Σάμο, στη διάρκεια της δικτατορίας. Για την ιστορία, την κασέτα με την ηχογραφημένη φωνή του Ρίτσου, μετέφερε κρυφά στο εξωτερικό ο Γάλλος σκηνοθέτης και φίλος του ποιητή Αντουάν Βιτέζ. Το υλικό παραδόθηκε στο Παρίσι στη φιλόλογο και μεταφράστρια Χρύσα Προκοπάκη, η οποία παραχώρησε το αρχειακό υλικό στο ΕΚΕΒΙ με αποτέλεσμα την παραγωγή και κυκλοφορία αυτής της κασετίνας.

http://3.bp.blogspot.com/_oYWWBxuA2MU/RhFze8wkjWI/AAAAAAAAAkA/qjL16W-p4mc/s320/Philip+Roth.gif

Φίλιπ Ροθ

...Δεν του έφτανε που έχει λάβει ένα σωρό αρνητικές κριτικές για το πρόσφατο μυθιστόρημά του, «The Humbling», τώρα αναμένεται να λάβει και το άτυπο βραβείο της χειρότερης ερωτικής σκηνής (που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο βιβλίο). Ο λόγος για τον Φίλιπ Ροθ, ο οποίος, μετά από πενήντα χρόνια δεκάδων τολμηρών ερωτικών σκηνών στα βιβλία του, τώρα ενδέχεται να λάβει και το «χρυσό βατόμουρο» στο είδος. Το μόνο βέβαιο: τον Ροθ ουδόλως τον απασχολούν κάτι τέτοια...

  • Ο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/11/2009

No comments: