Wednesday, November 11, 2009

Δωρεά με έργα Καβάφη στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

  • Δωρεά συλλογής της βιβλιογραφίας του Καβάφη στα αρχεία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Μία σημαντική συλλογή, που συμπληρώνει την βιβλιογραφία του Αλεξανδρινού ποιητή, Κώστα Καβάφη, με συνολικά 628 εγγραφές, διαθέτει εδώ και περίπου δύο μήνες το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), ύστερα από δωρεά του Δημήτρη Τασόπουλου.

Πρόκειται για 127 τόμους, που αφορούν εκδόσεις του καβαφικού έργου και μελέτες για τον ίδιο και την ποίησή του, 75 τεύχη περιοδικών (μεταξύ των οποίων και 16 αφιερωματικοί τόμοι στον Καβάφη), 214 μεμονωμένα άρθρα και αποκόμματα περιοδικών και 208 άρθρα και αποκόμματα εφημερίδων, τα οποία συνέλεξε επί σειρά ετών ο κ. Τασόπουλος και δώρισε τελικά στο ΚΕΓ, όπου φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Στο αρχείο μπορούν να έχουν πρόσβαση ειδικοί ερευνητές, κατόπιν συνεννοήσεως, ενώ μελλοντικά, πρόκειται να αξιοποιηθεί ηλεκτρονικά και μικρό μέρος της συλλογής να βγει σε ψηφιακή μορφή στο Ιντερνετ. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η καταλογογράφησή του από τη φιλόλογο Δάφνη Γιόφκου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καταγραφής και αξιοποίησης του αρχείου, Βασίλη Βασιλειάδη, η δωρεά έγινε σε στιγμή επίκαιρη για το ΚΕΓ, που ήδη επεξεργάζεται την καβαφική και σεφερική βιβλιογραφία του ποιητή, κριτικού και ερευνητή Δημήτρη Δαδασκαλόπουλου.

Στο αρχείο της δωρεάς Τασόπουλου για το καβαφικό έργο εντοπίστηκαν, εξάλλου, αρκετές καινούργιες αναφορές, που έως σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονταν στη βιβλιογραφία του.

Ο κ. Τασόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: