Monday, November 30, 2009

Η Άλκη Ζέη μιλάει για τη Διδώ Σωτηρίου

  • 100 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου

«Την πρώτη ημέρα την κοίταξα με μισό μάτι. Τη δεύτερη με κατέκτησε». Έτσι περιγράφει η Άλκη Ζέη τη γνωριμία της, σε ηλικία οκτώ ετών, με τη Διδώ Σωτηρίου ως σύζυγο του θείου της.

Διδώ Σωτηρίου

Διδώ Σωτηρίου Στιγμιότυπα από τη συμπόρευσή τους στη Λογοτεχνία, την Αντίσταση και την καθημερινότητα θα θυμηθεί η Άλκη Ζέη στην εκδήλωση που διοργανώνεται απόψε, στις 8 μ.μ., στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου.

"Θυμάμαι τη Διδώ Σωτηρίου να γράφει διαρκώς. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές της έγραφε", λέει η Άλκη Ζέη. Η Διδώ Σωτηρίου, ως δημοσιογράφος τότε, αποτέλεσε έμπνευση για τη νεαρή Άλκη Ζέη. "Αυτό που μου δίδαξε ήταν ότι, τις σκέψεις σου μπορείς να τις καταγράψεις. Εγώ, ως σιωπηλό παιδί που ήμουν, το βρήκα ενδιαφέρον", εξηγεί.

Έμπνευση άντλησε από τη Διδώ Σωτηρίου και στην αγωνιστική της δράση. "Η Διδώ Σωτηρίου μύησε εμένα, τη μητέρα μου και την αδερφή μου στην Εθνική Αντίσταση. Περάσαμε μαζί της όλα τα στάδια της Ιστορίας της Ελλάδας, από το 1944 και μετά", λέει. Τη χαρακτηρίζει μάλιστα ως "γυναίκα ανεξάρτητη, με πολύ ελεύθερες ιδέες και οξύ πολιτικό πνεύμα" σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι προέβλεπε την έλευση της δικτατορίας δύο χρόνια προτού επιβληθεί.

Πέρα από την αγάπη της Διδώς Σωτηρίου για τη συγγραφή, την πολιτική της οξυδέρκεια και την αγωνιστικότητά της, η Άλκη Ζέη αποκαλύπτει και μερικές από τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς της: το μαγειρικό της ταλέντο και τη μητρική στοργή με την οποία περιέβαλε το παιδί της αδερφής της, Έλλης Παππά, την εποχή που εκείνη βρισκόταν σε φυλακές και εξορίες. "Η Διδώ μαγείρευε εκπληκτικά σουτζουκάκια και μπακλαβά. Επίσης, ήταν αφοσιωμένη στην οικογένειά της. Αν και δεν ήθελε να κάνει παιδιά, γιατί ήξερε ότι εξαιτίας της αντιστασιακής της δράσης, κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να συλληφθεί, ωστόσο όταν χρειάστηκε, έγινε στοργική και υπερπροστατευτική μάνα".

Στη σημερινή εκδήλωση θα μιλήσουν, εκτός από την Άλκη Ζέη, οι φιλόλογοι, Φιλοθέη Κολίτση και Αλεξάνδρα Μάλαμα, και ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης. Θα παρουσιαστούν, επίσης, οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Διδώς Σωτηρίου, που φυλάσσεται στο Ε.Λ.Ι.Α.

  • (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

No comments: