Tuesday, November 24, 2009

Πυρά κατά του Σαρκοζί για τα οστά του Καμύ

ΠΑΡΙΣΙ. Τα πυρά της γαλλικής διανόησης, και όχι μόνον, συγκεντρώνει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, εξαιτίας της πρότασής του να μεταφερθούν τα οστά του Αλμπέρ Καμύ, συγγραφέα που τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, στο Πάνθεον, στο Παρίσι, με αφορμή τη συμπλήρωση, τον ερχόμενο Ιανουάριο, 50 ετών από τον θάνατό του. Αρνητική απάντηση στην πρόταση του Γάλλου προέδρου φέρεται ότι έδωσε και ο γιος του συγγραφέα, Ζαν Καμύ, ενώ η δίδυμη αδελφή του, Κατρίν Καμύ, εξέφρασε ορισμένες αμφιβολίες χωρίς όμως να θεωρεί ότι η πρόταση Σαρκοζί δημιουργεί πρόβλημα. Οπως έγραψε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του Ζαν Καμύ, η πρόταση Σαρκοζί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα της «Πανούκλας». Ο υιός Καμύ εκτιμά ότι η απόδοση της συγκεκριμένης τιμής στον πατέρα του θα γίνει με σκοπό να αποκομίσει πολιτικά οφέλη ο Νικολά Σαρκοζί. Σημειωτέον ότι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου έχουν ήδη προσεγγίσει τον Ζαν Καμύ, φιλοδοξώντας να τον μεταπείσουν. «Πιστεύω ότι η πρότασή μου είναι ευθύβολη, με μεγάλο συμβολισμό, πρόκειται για ένα σχέδιο στο οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία» είχε δηλώσει ο Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι επικριτές του Γάλλου προέδρου υποστηρίζουν ότι ο Σαρκοζί θέλει να εκμεταλλευθεί προς ίδιον όφελος τη ζωή και το έργο ενός πνευματικού ανθρώπου με τον οποίο δεν τον συνδέει απολύτως τίποτε, παρότι όπως επισημαίνουν σύμβουλοι του Σαρκοζί «ο αντικομφορισμός του Καμύ σε σχέση με τις ελίτ της Γαλλίας», συγκινεί ιδιαιτέρως τον Γάλλο πρόεδρο. Ο δεξιός Σαρκοζί, γνωστός για τις ανύπαρκτες σχέσεις του με τη διανόηση και τη λογοτεχνία, είναι επιπλέον ένας πολιτικός με απολυταρχικές τάσεις, τις οποίες πολέμησε σε όλη του τη ζωή ο Αλμπέρ Καμύ.

Πέραν των κινήτρων του Σαρκοζί, ορισμένοι Γάλλοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η μεταφορά των οστών του Καμύ στο Πάνθεον δεν συνάδει διόλου με έναν συγγραφέα, ο οποίος δεν προέβαλε ποτέ ούτε το έργο ούτε τον εαυτό του. «Ο Καμύ είναι ο συγγραφέας του μετρημένου ηρωισμού» έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος Ζαν Ντανιέλ, διευθυντής της πολιτικής επιθεώρησης Le Nouvel Observateur. «Δεν καταλαβαίνω πώς το Πάνθεον υμνεί τον μετρημένο ηρωισμό».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είχε μεταφέρει στο Πάνθεον τα οστά των συγγραφέων Αντρέ Μαλρό και Αλεξάνδρου Δουμά πατέρα.

No comments: