Saturday, November 28, 2009

Μια διημερίδα για τη Λογοτεχνία και την Ψυχανάλυση

  • «Λογοτεχνία και Ψυχανάλυση», το θέμα Διημερίδας της Βιβλιοθήκης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», σήμερα και αύριο Σάββατο με 17 διαπρεπείς εισηγητές...

«Λογοτεχνία - Ψυχανάλυση», η πρόσκληση εικονογραφείται με πορτρέτα προσωπικοτήτων της λογοτεχνίας και της ψυχανάλυσης. Από αριστερά, επάνω, Σάμιουελ Μπέκετ, Ζορζ Περέκ, κάτω T.S. Elliot, Ζορζ Μπαταΐγ, κάτω, Τζέιμς Τζόις, Ζακ Λακάν και Σίγκμουντ Φρόιντ.

Tης Eλενης Mπιστικα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27/11/2009

Πιστό στην πολιτιστική και επιστημονική αποστολή του, που έθεσε εξαρχής η Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», σήμερα ώρα 17.00 έως 19.20 και αύριο, από τις 9.30 ώς τις 16.20, ανοίγει ορθάνοιχτα τις πόρτες του νέου κτιρίου του, στον Πειραιά - Μέγαρο Στρίγκου, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, 2ας Μεραρχίας 36 για διημερίδα με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα «Λογοτεχνία και Ψυχανάλυση», που εξελίσσεται σε 4 κύκλους εισηγήσεων, με υπεύθυνη σεμιναρίου και πρόεδρο του 1ου κύκλου την κ. Ντόρα Περτέση, ψυχαναλύτρια, ψυχολόγο, μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης, διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού «Alitheia», δρ Ψυχανάλυσης και συντονίστρια την κ. Καλή Κυπαρίσση «ψυχή» της Βιβλιοθήκης. Δεκαεπτά εισηγητές εξετάζουν και αναλύουν το θέμα «Βιβλίο - Συγγραφείς - ανθρώπινος νους και Ψυχανάλυση» με στόχο την ανάδειξη των σημείων σύγκλισης δύο διαφορετικών πεδίων, της Λογοτεχνίας και της Ψυχανάλυσης, μέσα στον χρόνο.

Εισηγητές οι καθηγητές Γιάγκος Ανδρεάδης, Παντείου Πανεπιστημίου, Τζίνα Πολίτη, ομότιμη καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πρόεδρος 4ου κύκλου), Θανάσης Τζαβάρας, ομ. καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, καθηγητής Θεωρίας Λογοτεχνίας και Συγκριτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζερβός, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής Παν. Αθηνών, Δημήτρης Πλουμπίδης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Παν. Αθηνών και πρόεδρος 2ου κύκλου, υπεύθυνος κοινοτικού κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα - Καισαριανής και Δημήτρης Γούτσος, αν. καθηγητής Κειμενογλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, σύνολον επτά καθηγητές. Και εννιά επιστήμονες στο πεδίο της ψυχανάλυσης και ψυχιατρικής: οι Αθανάσιος Αλεξανδρίδης (πρόεδρος 3ου κύκλου), ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας ψυχαναλυτικών κειμένων, Ιωάννης Βαρτζόπουλος, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, Δημήτριος Βεργέτης ψυχαναλυτής, διευθυντής του «Alitheia», Χρυσή Γιαννουλάκη ψυχίατρος, δρ Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Στάθης Μερμίγκης, ψυχολόγος, Δομνίκη Μυλωνά, ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια ομάδας, Νίκος Παπαχριστόπουλος, ψυχολόγος, ψυχαναλυτής, Ντόρα Περτέση, ψυχαναλύτρια, η υπεύθυνη σεμιναρίου, και Γεωργία Φουντουλάκη, ψυχαναλύτρια. Και ένας – ο συγγραφέας, μεταφραστής και κριτικός κινηματογράφου Αχιλλέας Κυριακίδης, συνδετικός κρίκος βιβλίου και αναγνωστών με τους επιστήμονες του νου και της ψυχής.

Πρόκειται για μια μεγάλης πνοής και διερευνητικής εκτάσεως διημερίδα, από λογοτεχνικής και επιστημονικής πλευράς του θέματος, που ενημερώνει, αναλύει, διεισδύει σε δύσβατα «μονοπάτια» και προσπαθεί να εντοπίσει και να αναδείξει τα σημεία σύγκλισης των δύο διαφορετικών πεδίων που αποτελούν το θέμα της διημερίδας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος, θα υπάρξει βεβαίωση παρακολούθησης, κόστος συμμετοχής 30 ευρώ, για φοιτητές και σπουδαστές 15 ευρώ.

Την ωραία πρόσκληση εικονογραφούν τα πορτρέτα των συγγραφέων και ποιητών, με τον πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, Ζακ Λακάν της ομώνυμης Σχολής, Τζέιμς Τζόυς, Σάμιουελ Μπέκετ, Ζορζ Περέκ, Τ.Σ. Ελιοτ, ενώ στις εισηγήσεις γίνονται αναφορές στον Πλάτωνα, στον «Οιδίποδα» και την «Αντιγόνη», και στη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, στον Πεντζίκη, στον Τζόις και το έργο του, στον άνθρωπο Μπέκετ, στον Ελιοτ και στις Γάτες, στον Ζορζ Περέκ και, κάτι που ενδιαφέρει ευρέως, στην εισήγηση του κ. Αθ. Αλεξανδρίδη «Το “Εγώ” στον ποιητικό και στον ψυχαναλυτικό λόγο», στον κύκλο του Σαββάτου, ώρα 12.00. Οσο για τους πολιτικούς και το «Εγώ» τους, μια ιδέα θα πάρουμε την Κυριακή στις εκλογές προέδρου Ν.Δ., ενώ για τους 300 της Βουλής θα χρειαστεί άλλος κύκλος διερεύνησης, αν και οι ψηφοφόροι έχουν πάντα τον καθοριστικό, τελευταίο λόγο...

No comments: