Thursday, November 12, 2009

Εκδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια αφιερωμένες στον Γιάννη Ρίτσο

  • Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ποιητή.

http://www.ipiros.gr/portal2/images/stories/ritsos_2.jpg

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το μήνα Νοέμβριο, στα πλαίσια των εκατό χρόνων από την γέννηση του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με την συμβολή και στήριξη του παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Στις 18 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ., θα γίνει ποιητική βραδιά στο Μουσείο Καβάφη, με ομιλία από τον αιγύπτιο ποιητή Ριφάατ Σαλάμ με θέμα: «Η επίδραση του Γ. Ρίτσου στη σύγχρονη αραβική ποίηση». Παράληλα, θα απαγγελθούν ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και του Ριφάατ Σαλάμ στα ελληνικά και τα αραβικά.

Παράλληλα, στις 22 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο Μικρό θέατρο της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση θεατρικού αναλογίου για τον μεγάλο έλληνα ποιητή. Όπως καταγράφουν και οι διοργανωτές, στην εν λόγω εκδήλωση «ο Ορέστης του Γ. Ρίτσου συνδιαλέγεται με τον αρχαίο μύθο των Ατρειδών δίνοντας στο πρόσωπο του Ορέστη σύγχρονα γνωρίσματα που ταιριάζουν σε εκείνα του αντιήρωα. Έτσι ο Ορέστης του Ρίτσου παρουσιάζεται ως ένας νέος με διλήμματα και απορίες της σημερινής εποχής. Ταυτόχρονα όμως οι σιωπές του δείχνουν ότι αφουγκράζεται και επηρεάζεται από τους θρήνους και το κάλεσμα της Ηλέκτρας να εκδικηθεί τον φόνο του πατέρα τους από την Κλυταιμνήστρα τη μητέρα τους. Έτσι η παράσταση που παρουσιάζει το θεατρικό σχήμα «ΕΛ ΜΑΝΤΙΝΑ» σε συνεργασία με το Παράρτημα στην Αλεξάνδρεια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, εμπεριέχει το πρόσωπο της Ηλέκτρας του Σοφοκλή ως μια κραυγή εκδίκησης που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Αυτή η φράση οδηγεί τον Ορέστη στο ρόλο που η ιστορία και όχι η δική του θέληση του έχει ορίσει…». Την διδασκαλία του έργου έχει κάνει ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης, την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Άχμεντ Σάλεχ. Τον Ορέστη υποδύεται ο Μοχάμπι Σάμπερ, την Ηλέκτρα η ΣαΙμάλ Χάμεντ, η μετάφραση είναι του Χάλεντ Ραούφ, ενώ την μουσική έχει επιμεληθεί ο Ράμεζ Άσραφ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: