Monday, April 27, 2009

Φιλίπ Μπεσόν: Tο Παιδί του Oκτώβρη. Μετάφραση: Γιάννης Στρίγγος. Μυθιστόρημα

Tο Παιδί του Oκτώβρη

Φιλίπ Μπεσόν: Tο Παιδί του Oκτώβρη. Μετάφραση: Γιάννης Στρίγγος. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Καστανιώτη. Τιμή: € 12,00

Τον Οκτώβρη του 1984, η Γαλλία συγκλονίζεται από μια υπόθεση που ακόμη ως σήμερα είναι γνωστή ως «η υπόθεση του μικρού Γκρεγκορί»: ένα τετράχρονο αγοράκι βρίσκεται πνιγμένο και δεμένο χειροπόδαρα σε κάποιο ποτάμι, σ' ένα μικρό χωριό. Δεν φέρει σημάδια βίας ούτε κακοποίησης. Οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο θύτης ήταν πρόσωπο οικείο στο παιδί. Ποιο πρόσωπο όμως ακριβώς; Σε μια τόσο μικρή και κλειστή κοινωνία, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και όλοι είναι πιθανοί ένοχοι, με πρώτους τους ίδιους τους συγγενείς του παιδιού. Οι έρευνες ξεκινούν, η υπόθεση παίρνει τεράστιες διαστάσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καραδοκούν, την εκμεταλλεύονται όσο γίνεται περισσότερο, η δικαιοσύνη αποδεικνύει τις αδυναμίες της και η κοινή γνώμη διψά για έναν ένοχο.

Χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική αφήγηση, άλλοτε ουδέτερη, σχεδόν δημοσιογραφικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την εξιστόρηση των γεγονότων, και άλλοτε σπαρακτική, σε πρώτο πρόσωπο, ο Φιλίπ Μπεσόν σκιαγραφεί το ζοφερό μικρόκοσμο μιας επαρχίας με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά που συναντά κανείς απανταχού σε παρόμοιες κοινωνίες: χαμηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο, εμπάθεια, θρασυδειλία, μικροψυχία, μνησικακία, απωθημένα, δίψα για εκδίκηση. Χαρακτηριστικά «ανθρώπινα», τα οποία πολύ συχνά φαίνεται ότι βρίσκουν για εξιλαστήριο θύμα τους την ίδια την αθωότητα.

Φιλίπ Μπεσόν

O Φιλίπ Μπεσόν εμφανίστηκε στα γαλλικά γράμματα το 2001 με το μυθιστόρημα Όταν έφυγαν οι άντρες (μτφρ. Σοφία Διονυσοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002). Λίγους μήνες αργότερα και μετά την αναπάντεχη επιτυχία του πρώτου του βιβλίου, κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά του, το O αδελφός του (μτφρ. Σοφία Διονυσοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004) το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Πατρίς Σερό. Η ταινία κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2003. Tο Παιδί του Oκτώβρη κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2006.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:

No comments: