Sunday, April 12, 2009

Ο «Πόρφυρας» Νο 131: Σελίδες για την Κρίστα Βολφ



  • Με μια σειρά από σελίδες για την Κρίστα Βολφ (Christa Wolf), μια από τις πιο δυναμικές φωνές παγκοσμίως της σύγχρονης γερμανικής λογοτεχνίας, που υπογράφουν η Κυριακή Χρυσομάλλη-Henrich (η οποία είχε και την επιμέλεια αυτών των σελίδων), η Ελένη Γεωργοπούλου, ο Θεοδόσης Πυλαρινός, η Σωτηρία Σταυρακοπούλου και ο Γιώργος Ποιμενίδης, κυκλοφορεί το νέο τεύχος (σημ.: στα κερκυραϊκά βιβλιοπωλεία το περιοδικό θα βρίσκεται μετά το Πάσχα) του περιοδικού «Πόρφυρας (Νο 131, Απρίλης – Ιούνιος 2009). Η Κρίστα Βολφ, η οποία έκλεισε τα 80 της χρόνια, είναι η σημαντικότερη εν ζωή πεζογράφος της Γερμανίας και πρώην «σταρ» της λογοτεχνίας στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, υποψήφια για το Νόμπελ λογοτεχνίας και μεταφρασμένη σε 20 τουλάχιστον γλώσσες.
  • Στις άλλες σελίδες του περιοδικού, μελετήματα της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη, του Δημοσθένη Κορδοπάτη, του Ξενοφώντα Κοκόλη, του Γιώργου Παναγιώτου και του Μιχάλη Μπακογιάννη. Ποίηση του František Halas (μετάφραση Γιώργου Κεντρωτή), του Γιώργη Μανουσάκη (1933-2008, ποιήματα που βρέθηκαν στο αρχείο του ποιητή μετά τον θάνατό του), του Διονύση Σέρρα και του Παναγιώτη Ράμμη. Πεζογραφία του Φίλιππου Δρακονταειδή και του Γιάννη Καβάσιλα.
  • Τις σελίδες με τον γενικό τίτλο «περίπλους», που περιλαμβάνουν σχόλια, επισημάνσεις και κριτική, υπογράφουν ο Σάββας Πατσαλίδης, η Δήμητρα Μήττα, ο Θανάσης Παπαθανασόπουλος και ο Δημήτρης Κονιδάρης.

No comments: