Thursday, April 16, 2009

Στο στόχαστρο του Πάολο Κοέλιο ο κόσμος των διασημοτήτων. Νουβέλα του διάσημου συγγραφέα εναντίον των celebrities.

Για απώλεια σημαντικών αξιών μίλησε ο Πάολο Κοέλιο σχολιάζοντας τη λάμψη και τη ματαιοδοξία του Φεστιβάλ των Καννών. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου, «The winner stands alone» ( «Ο νικητής στέκεται μόνος» ) ο Βραζιλιάνος προσπαθεί να εξετάσει τους λόγους που οι παραβρισκόμενοι «φέρονται όπως φέρονται» στις Κάννες. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ιγκόρ, Ρώσος επιχειρηματίας και κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος προσπαθεί μέσω ακραίων τρόπων να κερδίσει ξανά την αγάπη της πρώην γυναίκας του.

Κατά τον Κοέλιο, άνθρωποι μεγάλου κάλλους ή υψηλού πλούτου φτάνουν κάθε χρόνο στη Ριβιέρα και ανησυχούν σχετικά με προσκλήσεις σε πάρτυ, χάνουν τον ύπνο τους σκεπτόμενοι τι θα φορέσουν και επιζητούν την αναγνώριση ως τα επόμενα αστέρια της βιομηχανίας διασκέδασης. «Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται εδώ και ξοδεύουν περιουσίες χωρίς να περνούν καλά. Αναρωτιέμαι, ποιος είναι ο λόγος; Και γιατί φέρονται με αυτόν τον τρόπο; Αυτή ήταν η έμπνευσή μου για τη συγγραφή ενός βιβλίου σχετικά με τη μόδα, τη διασημότητα και τις ηθικές αξίες», είπε ο 61χρονος συγγραφέας, τακτικός επισκέπτης του Φεστιβάλ των Καννών.

  • Όπως συμπλήρωσε, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη φήμη που αποκτά κανείς αξιοποιώντας ένα ταλέντο ή πάθος του και στη φήμη που αποκτά επειδή απλά θέλει να αποκτήσει φήμη. «Πρόκειται για αρρώστια», ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας πως το βιβλίο βασίζεται 100% στις προσωπικές του εμπειρίες. Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, είπε πως το βιβλίο θα ήταν διαφορετικό αν οι συνθήκες ήταν αλλιώτικες από τις σημερινές, με την οικονομική κρίση που μαστίζει την υφήλιο. Οι αρχικές κριτικές ποικίλλουν: οι Financial Times έγραψαν πως πρόκειται για μια εξαιρετικά απλοϊκή ανάλυση των σύγχρονων κοινωνικών δυναμικών, ενώ η WashingtoPost ανέφερε πως πρόκειται για ένα σχόλιο πάνω σε μια πολύ ανθρώπινη τάση. [Reuters]

No comments: