Tuesday, April 7, 2009

ΚΘΒΕ: Λογοτεχνικό Πρωινό με αφιέρωμα στον Βασίλη Ιωαννίδη

  • Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ολοκληρώνει τον κύκλο των φετινών Λογοτεχνικών Πρωινών του, με το αφιέρωμα στον λογοτέχνη Βασίλη Ιωαννίδη, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Ο θεσμός των Λογοτεχνικών Πρωινών, την επιμέλεια των οποίων έχει η Ρούλα Αλαβέρα, ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με στόχο να αναδειχτεί το έργο διακεκριμένων ελλήνων λογοτεχνών. Οι επιλογές που έγιναν φέτος, κινήθηκαν σε έναν ανανεωμένο θεματικό άξονα ώστε να προβληθούν διακεκριμένες προσωπικότητες και καινοτόμα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
  • Τα Λογοτεχνικά Πρωινά που πραγματοποιήθηκαν ήταν αφιερωμένα στους σημαντικούς έλληνες λογοτέχνες: τον Θανάση Βαλτινό, τον Δημήτρη Δημητριάδη, τον Τίτο Πατρίκιο και τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη ενώ για πρώτη φορά με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, διοργανώθηκε αφιέρωμα σε τέσσερεις νέους ποιητές τους Γιώργο Αλισάνογλου, Δημήτρη Λεοντζάκο, Δημήτρη Μακούση και Γεωργία Τρούλη.
  • Το κοινό της Θεσσαλονίκης αγκάλιασε τα Λογοτεχνικά Πρωινά του Κ.Θ.Β.Ε. με τη σταθερή συμμετοχή και υποστήριξή του και η πενταετής πορεία τους τα κατέστησε ένα σημαντικότατο θεσμό στη λογοτεχνική ζωή της, που θα συνεχιστεί και στην επόμενη χρονιά. Το 43ο Λογοτεχνικό Πρωινό που είναι αφιερωμένο στον λογοτέχνη Βασίλη Ιωαννίδη, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Απριλίου 2009, στις 12 μ.μ., στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Βασίλης Ιωαννίδης

  • Ο Βασίλης Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Σπούδασε ιατρική και πήρε την ειδικότητα του ακτινολόγου. Εργάσθηκε ως νοσοκομειακός γιατρός. Το 1991 παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί στην ποίηση και στη ζωγραφική. Παράλληλα ασχολείται με το λογοτεχνικό και εικαστικό δοκίμιο έχοντας γράψει μελέτες, δοκίμια και κριτικές για λογοτέχνες και ζωγράφους, της Θεσσαλονίκης κυρίως. Συνεργάζεται με τα περιοδικά «Πανδώρα» και «Πάροδος». Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά «Αντί», «Ένεκεν», «Νέα Εστία», «Παρέμβαση», «Πόρφυρας», στις τοπικές εφημερίδες, σε καταλόγους και λευκώματα ζωγραφικής. Έχει στο ενεργητικό του ένδεκα ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε περισσότερες από σαράντα ομαδικές. Το 2005 δημιούργησε τον μικρό εκθεσιακό χώρο «Δίπολο» όπου διοργανώνονται εκθέσεις βιβλίων και ζωγραφικής. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης καθώς και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά. ΠΟΙΗΣΗ: «Φεγγάρια στο βυθό» Θεσσαλονίκη [1995], «Μικρά ερωτικά» Πανδώρα, Αθήνα [1998], (Ανέκδοτες συλλογές: «Ρωγμές», «Έρωτας στη μεθόριο», «Συμπόσιο στο μνήμα»). ΜΕΛΕΤΕΣ: «Το πεζογραφικό έργο του Πρόδρομου Χ. Μάρκογλου» Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη [2004], «Η ποίηση στη Θεσσαλονίκη, 1960-1980 (συνοπτική χαρτογράφηση)» Περιοδικό «Πάροδος» τεύχος 4, Λαμία 2004
  • Λογοτεχνική επιλογή: Ρούλα Αλαβέρα, Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος, Εισηγήτρια: Μαρία Κουγιουμτζή, Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Ιωαννίδου, Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ευτυχία Γιακουμή, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Κοντός, Κίμων Κουρής, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Έρρικα Μπίγιου, Χρήστος Σουγάρης, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Χαρίσης. Οδηγός σκηνής: Ιωάννα Λιάκου, Φωτισμοί: Θοδωρής Καραπίντσιος, Χειριστής κονσόλας φωτισμού: Μιχάλης Ζίφτης, Χειριστής κονσόλας ήχου: Βαγγέλης Καρκαλίνης

No comments: