Friday, April 10, 2009

Μη «διασκευάσιμος» ο Ρίτσος για το ΕΚΕΒΙ ;



  • Ξεκίνησε (1/4) και θα συνεχιστεί μέχρι τις 10/6 η υποβολή προτάσεων για το διαγωνισμό συγγραφής διασκευασμένου σεναρίου που θέσπισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) πριν από τέσσερα χρόνια. Θα απονεμηθούν ένα βραβείο (5.000 ευρώ) για σενάριο μεγάλου μήκους και τρία βραβεία για σενάριο μικρού μήκους (3.000, 2.000,1.000 ευρώ αντίστοιχα).
  • Το ΕΚΕΒΙ καλεί τους ενδιαφερόμενους «να υποβάλουν σενάρια βασισμένα σε έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ανεξαρτήτως θεματολογίας και χρόνου συγγραφής του λογοτεχνικού έργου πάνω στο οποίο βασίζεται το σενάριο». Περιέργως (;) αφήνει απροσδιόριστο το λογοτεχνικό «αντικείμενο» του διαγωνισμού, παρότι θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον, να επισημάνει ότι το 2009 είναι «Ετος Γ. Ρίτσου», λόγω των 100 χρόνων από τη γέννησή του, όπως ορθώς έκανε πέρσι με το «Ετος Μ. Καραγάτση».
  • Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς ότι το ΕΚΕΒΙ θεώρησε ότι «δε γίνεται» να γραφτεί σενάριο βασισμένο σε ποιητικό έργο (οι σεναριογράφοι είναι οι καταλληλότεροι να το κρίνουν αυτό), το πεζογραφικό έργο και πρωτίστως η ζωή του, σίγουρα προσφέρουν υπεραφθονία κινηματογραφικού υλικού.
  • Και αυτό το γεγονός (πέραν του ότι ενώ πλησιάζει η επέτειος της γέννησης του ποιητή, το ΕΚΕΒΙ δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τις εκδηλώσεις του για το «έτος Ρίτσου») καταδεικνύει την ολοφάνερη διάκριση - υποτίμηση του ΕΚΕΒΙ σε βάρος της προβολής του έργου και βίου του Γ. Ρίτσου, σε σύγκριση με όσα πληθωρικά, πολύ έγκαιρα προγραμμάτισε, ενημέρωσε και υλοποίησε (σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου) - και καλώς έπραττε - τιμώντας άλλους λογοτέχνες όλα τα προηγούμενα χρόνια.
  • Το μόνο που μέχρι τώρα έκανε το ΕΚΕΒΙ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ποίησης (21/3) ήταν η προβολή κάποιων στίχων του Ρίτσου μόνο στο τραμ, όχι όμως και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς (λ.χ. τρόλεϊ, λεωφορεία), όπως συνέβη στο παρελθόν για άλλους τιμώμενους, μετά από σχετική συμφωνία του ΕΚΕΒΙ με τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών οργανισμών, για άνευ χρημάτων, προβολή αποσπασμάτων έργων των τιμώμενων δημιουργών. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Σάββατο 11 Απρίλη 2009]

No comments: