Wednesday, April 29, 2009

Η Μονεμβασιά τιμά τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο


Ο ποιητής έξω από το σπίτι του στη Μονεμβασιά
  • Στη γενέτειρα του Γιάννη Ρίτσου, Μονεμβασιά, θα πραγματοποιηθεί ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας και ο Δήμος Μονεμβασίας, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή. Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή παρουσίαση του προγράμματος, κορυφαίο γεγονός αποτελεί η έκθεση του «Εικαστικού Ρίτσου» (4/7-16/8, Αγ. Νικόλαος, Κάστρο), με εκθέματα πέτρες, ρίζες καλαμιών, κεραμικά και ακουαρέλες, που ζωγράφισε. Στις 17/7, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Χρήστου Λεοντή με το «Καπνισμένο Τσουκάλι» και άλλα έργα του, ενώ στις 19/9 ο Μανώλης Μητσιάς θα ερμηνεύσει, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον «Επιτάφιο» των Ρίτσου - Θεοδωράκη και το μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη ποίημά του «Η δίψα στο Μυστρά».
  • Στη μνήμη του ποιητή προκηρύχτηκε μουσικός διαγωνισμός για μελοποίηση μη μελοποιημένων ποιημάτων του, ενώ με αφορμή την 100ή επέτειο της γέννησής του, θα γίνει πανελλήνιος μαθητικός φιλολογικός διαγωνισμός εμπνευσμένος από το έργο του (για μαθητές Γ' Γυμνασίου, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και αιγίδα του ΥΠΕΠΘ). Η βράβευση των τριών πρώτων έργων από τους δύο διαγωνισμούς θα γίνει στις 24/10, στο Μουσείο Μπενάκη. Στις 18/9, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Γιάννης Ρίτσος και οι Γάλλοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες», ενώ θα γίνει και επετειακή έκδοση, με επιλογή ποιημάτων που έγραψε ο Ρίτσος για τη γενέτειρά του.
  • Εκτός από τις κεντρικές θα γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις στη Μονεμβασιά (συναυλίες Ηλία Ανδριόπουλου, Νένας Βενετσάνου, Μαν. Μητσιά, Λ. Μπεντίουι, Π. Λυκούδη κ.ά.), εκδηλώσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιάννης Ρίτσος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασιάς «Οι Ρίζες», έκθεση του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου κ.ά.

No comments: