Thursday, April 9, 2009

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΙΕΡ ΑΣΟΥΛΙΝ ΣΤΑ "ΝΕΑ": "Τέλος οι χριστιανικές ενοχές"


Για τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου στην Ελλάδα, ο  δημοσιογράφος και συγγραφέας Πιερ Ασουλίν θεωρεί  ότι είχαν κάποια κοινά με τον Μάη του ΄68:  «Αυθόρμητη δράση, όχι στοιχημένα συνθήματα, με  τα κόμματα να αναμειγνύονται μόνο στο τέλος»
  • Τον Σιμενόν, τους Ρότσιλντ, το χρήμα και τη θρησκευτική ηθική συνδέει ο Πιερ Ασουλίν, συγγραφέας και δημοσιογράφος στη «Le Μonde», που μιλάει στα «ΝΕΑ». «O Ζορζ Σιμενόν έλεγε ότι είναι ανήθικο να κάνεις χρήμα από το χρήμα. Δεν έβαζε ποτέ τα λεφτά του στο χρηματιστήριο. Αυτή ήταν όμως και μία από τις παρακαταθήκες που άφησε ο γενάρχης της δυναστείας των Ρότσιλντ στα παιδιά του», λέει στα «ΝΕΑ» ο Πιερ Ασουλίν.
  • Ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας, που διηύθυνε συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας ανάμεσα στους Κώστα Γαβρά και Βασίλη Βασιλικό για τα σαράντα χρόνια περίπου δεκαπέντε βιβλία ντοκουμέντου που έχει γράψει, περιλαμβάνονται δουλεμένες βιογραφίες Σιμενόν, του Καρτιέ Μπρεσόν, του Ερζέ, του Γκαλιμάρ. Με κάποιον από τους σημερινούς Ρότσιλντ έχει φιλία. Σκέφτηκε να τους βιογραφήσει, αλλά οι Ρότσιλντ είναι απλωμένοι σε πέντε χώρες, θα χρειαζόταν 4-5 τόμους και δέκα χρόνια δουλειάς. Αποφάσισε να τους κάνει μυθιστόρημα, το «Πορτρέτο», που κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά.
  • «Οι Ρότσιλντ είναι η μόνη δυναστεία τραπεζιτών που κατάφερε να υπάρχει για δύο αιώνες», εξηγεί. «Αυτό, πιθανόν οφείλεται στο ότι ο γενάρχης της δυναστείας, ο Γερμανοεβραίος Μάγερ Άνσελμ Μπάουερ, έδωσε στα πέντε παιδιά του, προτού πεθάνει, ορισμένες κατευθύνσεις: να κάνουν πέντε χωριστές εταιρείες σε πέντε διαφορετικές χώρες, να μη βάλουν άλλους στο κεφάλαιο, ούτε τυχόν αδελφές και συζύγους (για να μη χαθεί το όνομα), να σεβαστούν την προγονική τους θρησκεία, να είναι ενωμένοι και να ασχολούνται με επιχειρήσεις χωρίς να κάνουν τρέλες. Το χρήμα, τους είπε, δεν είναι για να κάνεις χρήμα αλλά για να κτίσεις, να φτιάξεις καινούργιες επιχειρήσεις. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ένας Ρότσιλντ έφτιαξε στη Γαλλία το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και ήταν ο κύριος μέτοχος των γαλλικών σιδηροδρόμων».
  • Συγγραφέας και του βιβλίου «Ξενοδοχείο Lutetia», που επίσης κυκλοφορεί στα ελληνικά, ο Πιερ Ασουλίν έχει μια ιδιαίτερη έφεση στην ιστορική έρευνα, κάτι το οποίο κράτησε από την ερευνητική δημοσιογραφία που έκανε για τριάντα χρόνια. Διευθυντής επίσης- πολλά χρόνια- του λογοτεχνικού περιοδικού «Lire», είναι σήμερα λογοτεχνικός κριτικός και αρθρογράφος στο «Νouvel Οbservateur» και στη «Le Μonde», διατηρώντας ένα από τα πιο παρεμβατικά blogs («La Republique des Livres»- «Η Δημοκρατία των Βιβλίων») στον διαδικτυακό τόπο τής «Le Μonde», όπου γράφει και πολιτικά χρονογραφήματα. Τώρα ετοιμάζει ένα λεξικό για τον Σιμενόν και μια σειρά βιογραφιών συγγραφέων (Σολζενίτσιν, Πρίμο Λέβι) με κοινό άξονα τον επηρεασμό τους από τη βιβλική μορφή του Ιώβ.
ΙΝFΟ: Πιερ Ασουλίν «Το πορτρέτο», μτφ. Μαρία Γαβαλά, Εκδόσεις Πόλις, σελ.
328, τιμή: 17 ευρώ
«Η Δεξιά βρίσκεται σε πλήρη ηθική κρίση»
  • «Στις ΗΠΑ συντελείται μια μεγάλη αλλαγή εδώ και μερικά χρόνια», λέει ο Πιερ Ασουλίν. «Οι νέες ελίτ είναι ασιατικής και λατινοαμερικάνικης καταγωγής και δεν έχουν ευαισθησία για την ιστορία της Ευρώπης. Ούτε επηρεάζονται από τις χριστιανικές ενοχές. Δεν αποκλείεται στο μέλλον οι ΗΠΑ να πάρουν αποστάσεις από το Ισραήλ, γιατί οι καινούργιοι αδιαφορούν για τις ενοχές από τις οποίες ήταν φτιαγμένοι άνθρωποι όπως ο Μπρεζίνσκι, ο Κίσινγκερ ή ο Βόλκοβιτς». Σε σχέση με τα πολιτικά δεδομένα της σημερινής Ευρώπης, ο έμπειρος δημοσιογράφος πιστεύει ότι το πράγμα πάσχει και από τις δύο πλευρές. «Η Δεξιά βρίσκεται σε πλήρη ηθική κρίση», λέει. «Μόλις τελειώσουν τα οικονομικά προβλήματα, θα ξαναρχίσει τα ίδια. Από την άλλη η Αριστερά, τουλάχιστον στη Γαλλία, είναι ανύπαρκτη. Δεν έχει ούτε ιδέες ούτε πρόγραμμα. Αναπόφευκτα, πάντως, κάποια στιγμή θα επιστρέψει».
  • Του Μανώλη Πιμπλή, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 8 Απριλίου 2009


No comments: