Thursday, July 16, 2009

Τα e-books φλέγον ζήτημα για τους κλασικούς εκδότες

Ποιος είναι ο σωστός χρόνος κυκλοφορίας και η τιμολόγησή τους
A New World: Scheduling E-Books
A New World: Scheduling E-Books

The New York Times

Οι φανατικοί αναγνώστες του Νταν Μπράουν περίμεναν έξι ολόκληρα χρόνια για το «Χαμένο Σύμβολο», τη συνέχεια του «Ο Κώδικας του Ντα Βίντσι», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Μήπως όσοι θέλουν το ίδιο βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή χρειαστεί να περιμένουν λίγο περισσότερο; Είναι μια ερώτηση που απασχολεί τους εκδότες του Νταν Μπράουν, τον εκδοτικό όμιλο Knopf Doubleday. H Σούζαν Χερτζ, εκπρόσωπος του Knopf Doubleday, δήλωσε ότι ο εκδοτικός οίκος δεν έχει ακόμα αποφασίσει πότε θα θέσει σε κυκλοφορία την ηλεκτρονική εκδοχή του μυθιστορήματος.

Αλλοι εκδότες προβληματίζονται πάνω στις οριστικές ημερομηνίες κυκλοφορίας των τίτλων του φθινοπώρου. Η Twelve, θυγατρική του Grand Central Publishing, δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα δώσει οριστική ημερομηνία για την ηλεκτρονική έκδοση του «True Compass», των απομνημονευμάτων του γερουσιαστή Εντουαρντ Μ. Κένεντι, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 6 Οκτωβρίου.

Αυτό είναι το φλέγον ζήτημα που απασχολεί τους κύκλους του βιβλίου αυτή τη στιγμή, ο σωστός χρόνος κυκλοφορίας, η τιμολόγηση και ο τελικός αντίκτυπος που θα έχουν τα ηλεκτρονικά βιβλία στην οικονομική κατάσταση των εκδοτών. Οι τελευταίοι προβληματίζονται πάνω στην οριστική ανακοίνωση της κυκλοφορίας των ηλεκτρονικών βιβλίων εν μέρει διότι προσπαθούν να καταλάβουν πώς οι ψηφιακές εκδόσεις θα επηρεάσουν τη ζήτηση των τυπωμένων βιβλίων, ιδίως των πρώτων εκδόσεων με σκληρό εξώφυλλο. Ενα σκληρόδετο βιβλίο συνήθως πωλείται κάπου ανάμεσα στα 25 και τα 35 δολάρια, τη στιγμή που η πιο συνηθισμένη τιμή για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο έχει ήδη πέσει στα 9,99 δολάρια.

Η Amazon.com, η οποία πουλάει ηλεκτρονικές εκδόσεις για τη συσκευή της Kindle, έχει σταθεροποιήσει στην τιμή των 9,99 δολαρίων τα περισσότερα μπεστ σέλερ, τιμή η οποία οι εκδότες πιστεύουν ότι θα ελαχιστοποιήσει τα περιθώρια κέρδους με τον καιρό.

  • Μυστικότητα

Σύμφωνα με τη Σούζαν Χερτζ, η Doubleday ανησυχεί κυρίως για την ασφάλεια του βιβλίου του Νταν Μπράουν, το οποίο τελεί υπό πλήρη μυστικότητα έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι, μεταξύ των άλλων, ο αντίκτυπος της ηλεκτρονικής έκδοσης στην έντυπη θα έχει σαφώς τη δική του ιδιαιτερότητα.

Ο Στίβεν Κινγκ, το μυθιστόρημα του οποίου «Under the Dome» αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο από τις εκδόσεις Scribner, θυγατρική της Simon & Schuster, δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ότι «όλους μας απασχολούν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και πώς θα χειριστούμε τέτοια ζητήματα», προσθέτοντας, «αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να πω οτιδήποτε».

  • Την ίδια ημέρα

Εως τώρα, ο Τζον Γκρίσαμ δεν επέτρεψε την ηλεκτρονική έκδοση των βιβλίων του. Σύμφωνα όμως με τον ατζέντη του, Ντέιβιντ Γκέρνερτ, δεν έχει αποφασίσει ακόμα με ποιο τρόπο ο εκδότης του, η Doubleday, θα παρουσιάσει την ψηφιακή εκδοχή του «Ford County», συλλογή διηγημάτων που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο. Επισήμως, η Random House, μητρική εταιρεία της Doubleday, έχει ανακοινώσει ότι η ηλεκτρονική εκδοχή ενός βιβλίου θα είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο την ίδια ημέρα με την κυκλοφορία της έντυπης έκδοσης.

Ειδικά αυτό το φθινόπωρο το καυτό αυτό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος καθώς πολλοί και σημαντικοί συγγραφείς θα εκδώσουν το νέο τους βιβλίο, όπως οι Στίβεν Κινγκ, Μάικλ Κάμπον, Πατ Κονρόι, Ε. Λ. Ντόκτορου, Τζον Ιρβινγκ, Τζον Κρακάουερ κ.ά.

  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/07/2009

No comments: