Thursday, July 16, 2009

Για τον Νίκο Καρούζο

Νέα - άγνωστα ποιήματά του Νίκου Καρούζου - αναζητούνται από τον εκδότη του

[ÎšÎ±Ï Î¿Ï Î¶Î¿Ï‚.jpg]

Κάθε είδηση για τον Νίκο Καρούζο είναι μια νέα λογοτεχνική πράξη. Ακόμη και απών. Νέα - άγνωστα ποιήματά του - αναζητούνται από τον εκδότη του. Ο ποιητής έκανε αυτό που έκαναν οι καλλιτέχνες -τους ονομάζω με την αναγεννησιακή τους έννοια-, χάριζε, έγραφε σε πακέτα τσιγάρων, σε χαρτιά, σε σπίτια, καφενεία, καθ' οδόν. Ισως από χαρά, τιμή, ή να μην ξεχάσει κάτι.

Τα σκόρπια αυτά φύλλα με τα ποιήματα, χρειάζονται σ' αυτή τη νέα προσπάθεια για να διαβαστούν. Να κυκλοφορήσουν αργότερα σε βιβλίο.

Ομως ας παραθέσουμε την έκκληση του εκδότη.

Από τις Εκδόσεις Ικαρος δρομολογείται ένας ακόμη τόμος με ποιήματα του Νίκου Καρούζου. Ο τόμος θα περιέχει επιλεγμένα κείμενα εξ αυτών που α) δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες δίχως ωστόσο να περιληφθούν στο δίτομο σύνολο του έργου και β) δεν βρέθηκαν στα κατάλοιπα του ποιητή, εφόσον παραμένουν στην κατοχή ιδιωτών. Ο ποιητής συνήθιζε να παραχωρεί, σε φίλους και γνωστούς του, αρκετά τέτοια κείμενα (ποιήματα ή άλλου είδους σημειώματα), που ετοίμαζε σαν δώρα ή αυτοσχεδίαζε επί τόπου με την αφορμή διαφόρων συγκυριών. Παρακαλούνται θερμά όσοι έχουν στην κατοχή τους τέτοια χειρόγραφα ή δακτυλόγραφα, να αποστείλουν στις εκδόσεις Ικαρος αντίγραφα ή έστω να έρθουν σε επαφή για περισσότερες πληροφορίες. Εξυπακούεται ότι, στον τόμο αυτόν, εφόσον η προσπάθεια καρποφορήσει, θα αναφέρονται τα ονόματα των δωρητών, τους οποίους οι Εκδόσεις Ικαρος ευχαριστούν προκαταβολικά για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση της παρουσίασης ενός τόσο σημαντικού ποιητή.

Τα στοιχεία των εκδόσεων Ικαρος είναι: Μαριλένα Πανουργιά, Εκδόσεις Ικαρος, Βουλής 4, 105 62, Αθήνα, τηλ.: 210-3225152, τηλ./fax: 210-3235262, info@ekdoseis-ikaros.gr

No comments: