- Επετειακή έκδοση για τα πενήντα χρόνια που κλείνουν από την έναρξη της σειράς
Του Ηλια Μαγκλινη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/7/2009
«Υπάρχει μια πέμπτη διάσταση πέρα από αυτές που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Είναι μια διάσταση απέραντη όσο και το Διάστημα και άχρονη όσο και το άπειρο. Είναι ο μεσαίος χώρος ανάμεσα στο φως και τη σκιά, ανάμεσα στην επιστήμη και τη δεισιδαιμονία, και βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο πηγάδι των βαθύτερων φόβων του ανθρώπου και στις κορφές της γνώσης του. Αυτή είναι η διάσταση της φαντασίας. Μια περιοχή που αποκαλούμε Η Ζώνη του Λυκόφωτος». Αυτός ήταν ένας από τους ατμοσφαιρικούς, υποβλητικούς προλόγους του Ροντ Σέρλινγκ, όταν έπεφταν οι τίτλοι έναρξης της τηλεοπτικής σειράς «Η Ζώνη του Λυκόφωτος» στην Αμερική του 1959. Φέτος κλείνουν πενήντα χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου μιας μοναδικής τηλεοπτικής σειράς που συνδύαζε μοναδικά τον καφκικό εφιάλτη με την επιστημονική φαντασία, το παράδοξο με το υπερφυσικό, το νουάρ με την ιστορία τρόμου.
Το βιβλίο του Ντάγκλας Μπροντ «Ο Ροντ Σέρλινγκ και τη Ζώνη του Λυκόφωτος. Επίσημο Αφιέρωμα για την 50ή Επέτειο», αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταδυθεί κανείς στη μοναδική εκείνη ατμόσφαιρα του θρυλικού δημιουργήματος του Σέρλινγκ. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες, αναλύσεις των σημαντικότερων επεισοδίων, καθώς και προσωπικές καταθέσεις της Κάρολ Σέρλινγκ, χήρας του μεγάλου σεναριογράφου και παραγωγού, ο ανά χείρας τόμος προσφέρεται τόσο για τους αμύητους όσο και για τους μυημένους. Ειδικά για τους δεύτερους, θα προτείναμε και το εξαιρετικό «The Twilight Zone Companion» (Silman - James Press, Los Angeles, 1992) του Marc Scott Zicree.
Η «Ζώνη του Λυκόφωτος» προβαλλόταν με τεράστια επιτυχία στην αμερικανική τηλεόραση από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως τις αρχές του ’60. Γνώρισε αναβιώσεις στην εποχή της έγχρωμης τηλεόρασης, έγινε και κινηματογραφική ταινία, αλλά εκείνη η πρώτη πενταετία ήταν που κατέστησε τη σειρά cult φαινόμενο.
Οπως είπαμε, πίσω από την επιτυχημένη σειρά κρυβόταν ο δαιμόνιος Ροντ Σέρλινγκ. Αυτός συνέλαβε την όλη ιδέα, υπήρξε ο βασικός σεναριογράφος, ενώ προλόγιζε και έκανε τον επίλογο κάθε επεισοδίου (που ήταν αυτοτελή, εβδομαδιαία), εν είδει επιμυθίου.
Βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με σοβαρό τραύμα και δύο παράσημα, ο Σέρλινγκ υπέφερε σε όλη του τη ζωή από εφιάλτες και οι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος λένε ότι πέρασε όλη αυτή την αγωνία που τον κατέτρωγε στη συγκεκριμένη σειρά.
Σημαντικοί συγγραφείς
Εκτός από τον Σέρλινγκ, πάρα πολλές ιστορίες έγραψαν και πολύ σημαντικοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού, όπως οι Ρίτσαρντ Μάθεσον, Ρέι Μπράντμπερι κ.ά. Μάλιστα, το εκπληκτικό μυθιστόρημα του πρώτου, «Ο άνθρωπος που συρρικνώθηκε» έγινε κινηματογραφική ταινία το 1957. Αξιομνημόνευτη έχει μείνει επίσης η μουσική των τίτλων της σειράς από τον Μπέρναρντ Χέρμαν, τακτικού συνεργάτη του Χίτσκοκ στο «Ψυχώ», τον «Ιλιγγο» και αλλού.
Επεισόδια όπως το «Walking Distance» (προβλήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1959), με την επιστροφή ενός 35χρονου στη γενέθλια πόλη όπου συναντά... τον εαυτό του όταν ήταν μικρό παιδί ή το «In Praise of Pip» (27 Σεπτεμβρίου 1963) με έναν πατέρα να πέφτει πάνω στο φάντασμα του ετοιμοθάνατου γιου του (ο οποίος πεθαίνει «σε ένα μέρος που λέγεται Νότιο Βιετνάμ. Υποτίθεται ότι δεν γίνεται πόλεμος εκεί, αλλά ο γιος μου πεθαίνει») ή το «The Purple Testament» (12 Φεβρουαρίου 1960), με την κατάρα ενός στρατιώτη, ο οποίος συνειδητοποιεί ότι έχει την μυστηριώδη ικανότητα να ξέρει πότε θα σκοτωθούν οι συνάδελφοί του, βλέποντας μια λάμψη στο μέτωπό τους (ώσπου, σε έναν καθρέφτη, αντικρίζει αυτή την ίδια λάμψη στο δικό του μέτωπο), δείχνουν ότι ο Σέρλινγκ ήταν χαρισματικός παραμυθάς. Δείχνουν επίσης με πόσο απλά μέσα μπορεί κάποιος να κάνει κάτι τρομερά δύσκολο: καλή τηλεόραση.
Douglas Brode, «Rod Serling and the Twilight Zone: The Official 50th Anniversary Tribute», Barricade Books, σελ. 288.
No comments:
Post a Comment