Tuesday, July 7, 2009

Η νεοελληνική γλώσσα να μη σβήσει από το Κέιμπριτζ

Ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Κέιμπριτζ Ντέιβιντ Χόλτον ήρθε στην Αθήνα για να ζητήσει την οικονομική στήριξη της έδρας του μετά τη συνταξιοδότησή του

Κινδυνεύει να κλείσει ένα από τα σημαντικότερα τμήματα διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών, αυτό του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που έχει σημειώσει πολλά επιτεύγματα τα τελευταία 70 χρόνια της λειτουργίας του.

Κάτοχος της έδρας είναι σήμερα μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ο Ντέιβιντ Χόλτον, αλλά σε λίγα χρόνια συνταξιοδοτείται. Το Κέιμπριτζ, ελπίζει ότι ελληνικά υπουργεία, κοινωφελή ιδρύματα και χορηγοί θα συνδράμουν ώστε να συνεχίσει τα προγράμματά του προάγοντας την έρευνα στον τομέα του νεοελληνικού πολιτισμού.

Αυτός είναι ο απώτερος στόχος της αυριανής εκδήλωσης στην Ακαδημία Αθηνών (7 μ.μ.) με αφορμή τον εορτασμό των 800 χρόνων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου δρος Ντέιβιντ Λάντσμαν που έχει πάρει διδακτορικό στη νεοελληνική γλώσσα από το Κέιμπριτζ. Θα συμμετάσχει μια άλλη απόφοιτος του Κέιμπριτζ, η σημερινή διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα, καθηγήτρια Κάθριν Μόργκαν. Κύριοι ομιλητές θα είναι οι καθηγητές του Κέιμπριτζ: Πολ Κάρτλετζ (Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού), Αθανάσιος Φωκάς (Μαθηματικών) και Ντέιβιντ Χόλτον (Νεοελληνικής Φιλολογίας) και απόφοιτοι του Κέιμπριτζ-καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων: Νάσος Βαγενάς και Στέφανος Πεσμαζόγλου.

Ενημερώνοντας το αθηναϊκό κοινό για τις εργασίες του Νεοελληνικού Τμήματος και την πολλαπλή προσφορά του επί σειρά δεκαετιών, πιστεύουν ότι θα ευαισθητοποιήσουν κάποιους προκειμένου η έδρα να μην αναστείλει τη λειτουργία της. Βεβαίως, ίσως κάποιοι να μην κατανοούν ότι η ύπαρξή της σε ένα κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα όπως το Κέιμπριτζ (δεύτερο μετά το Χάρβαρντ στη γενική κατάταξη των πανεπιστημίων παγκοσμίως) περιποιεί τιμή για την Ελλάδα.

Το Νεοελληνικό Τμήμα του Κέιμπριτζ προσφέρει προπτυχιακά (ΒΑ) και μεταπτυχιακά (Master's και PhD) προγράμματα καθώς και μαθήματα γλώσσας. Στεγάζει ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που αποβλέπει στη σύνταξη της γραμματικής της μεσαιωνικής και πρώιμης νέας ελληνικής γλώσσας (περίπου 1100-1700). Εκδίδει το ετήσιο επιστημονικό περιοδικό «Κάμπος, Cambridge Papers in Modern Greek». Οι διδάκτορές του έχουν ασχοληθεί με θέματα που εκτείνονται από τη μεσαιωνική μυθιστορία μέχρι την ποίηση και πεζογραφία του 20ού αιώνα.

Ο ομ. καθηγητής του Frale Universitat Berlin Κωνσταντίνος Δημάδης επισημαίνει: «Εχει γίνει πλέον συνείδηση ότι η ανατροπή των όρων που προσδιόριζαν ώς σήμερα το θεσμικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων εξαιτίας αποκλειστικά οικονομικών κριτηρίων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ύπαρξη πολλών ακαδημαϊκών κλάδων. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Νεοελληνικές Σπουδές ευτύχησαν να είναι ως κύριος κλάδος σπουδών παρούσες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ υποχρεώνει να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε οι Νεοελληνικές Σπουδές να συνεχίσουν να παράγουν στο πανεπιστήμιο αυτό το δημιουργικό τους έργο».

No comments: